Saturday, 25 July 2015

Cirkus Maximum Suomessa – In Finland


Päivälleen juuri tänään tulee kuluneeksi 211 vuotta siitä, kun ensimmäinen norsu astui jalallaan Suomen kuoppaisille teille. Eläintenkouluttaja J-B Gautier esitteli 25.7.1804 norsunsa hämmästyneille kansalaisille. Vuodesta 1986 lähtien norsuja ei ole saanut tuoda näytteille Suomen mantereelle, paitsi Ahvenanmaalle. Niinpä lienee paikallaan alla oleva Markku Aulangon raportti.

Mansen sirkuskellarin iskujoukko matkasi Maarianhaminaan katsomaan Cirkus Maximumin esitystä 4.7.2015. Huhu oli kertonut, että siellä voisi nähdä elefantteja. Suomi on kieltänyt norsut sirkuksesta, mutta Ahvenanmaa on säännöstä poikkeus.  Viitosen kesätarjousjunalippu vaikutti edulliselta. Aamu oli kaunis ja elämä hymyili.  Juna oli ajallaan Turun asemalle saakka, mutta siihen se jumiutui.  Veturinvaihdon jälkeen pääsimme satamaan monta minuuttia myöhässä niin, että laiva oli liikkeessä kun taapersimme terminaaliin.  Kävely kilpailevan varustamon terminaaliin ja lippujen osto sieltä.   Hotellin löytäminen Maarianhaminassa oli haasteellinen tehtävä. Se oli eri näköinen kuin esitteessä.  Myös osoite oli harhaanjohtava.  Rakennus oli uusittu ulkoseiniä myöten ja se näytti erilaiselta kun aikaisemmin.  Huone oli kyllä tasokas ja tuoksui uutuuttaan.  


Sirkus levittäytyi rantakadun varrella suurelle alueelle. Laitumella teltan takana oli 6 aasia ja 8 kamelia.  Siistin ja hoidetun näköisiä kaikki. Sitten huomasimme pensaiden takana olevan vesisuihkun ja sieltä löytyi 2 norsua, toinen intialainen ja toinen afrikkalainen. Molemmat nojailivat raukean näköisinä puuhun. Toinen heitteli heinäkasoja selkäänsä.  Kaikki eläimet olivat vapaina omissa aitauksissaan.  Maaseudulta tuttu sähköpaimen kiersi laidunta.  Lisäksi oli hevosia omassa talliteltassaan. 

Ohjelma oli vaihteleva ja korkeatasoinen. Ensimmäistä kertaa näin 6 aasin vapaanumeron.  Maneesiin tullessaan kaikki pysähtyvät ensin hetkeksi piehtaroimaan. Sympaattiselta vaikuttava numero.  Muita kohokohtia olivat rola bola – artisti  Pavel Kaiser,  joka teki kokovoltin taaksepäin suoraan toisen rola bolan päälle. Vietnamilainen Washington-trapetsi  Duo Thu Hiep oli myös tasokas. Kyyhkysnumeron teki Finlandiassa ollut Andrejs Fjodorovs  ja  tanssillisen hanstanumeron  Lurie Basiul.  Esityksen teema oli Macig of Cirkus ja ensimmäinen osa päättyikin pitkään illuusionumeroon, missä oli hoikka mies ja kolme vähän tuhdimpaa avustajaa.  Monta illuusiota peräkkäin koetteli vähän turnauskestävyyttä. Ohjelman loppunumerona oli lyhyehkö Diorios-ryhmän surmanajonumero.  


Odottamaani norsunumeroa ei siis ollut. Myös kamelit jäivät pois.  Katsojia oli lauantain toisessa näytöksessä yllättävän vähän.  Sirkusalueella oli kaksihuippuinen etuteltta. Sirkuksen oma matkamuistovalikoima oli yllättävän suppea.  

Terminaalissa oli hetken aikaa todellista vilskettä. Samaan aikaan Terminaalissa oli kaksi laivaa sekä Siljalta että Vikingiltä.  Puoli tuntia aikaisemmin lähti laiva Kapellskäriin.  Yksi sen matkustajista unohti kännykkänsä lataukseen terminaaliin. Osa matkustajista  tuli laivoista Maarianhaminaan, osa meni Maarianhaminasta laivoihin ja pikaristeilyllä olleet siirtyivät vain laivasta toiseen. Kun vielä Siljan toinen laiva Baltic Express olikin väritykseltään punavalkoinen ja se oli Vikingin laiturin päässä, niin terminaalihenkilöstöllä oli haasteellinen tehtävä matkustajia ohjatessaan.  Paluumatkalla pistimme matkatavarat säilytyslokeroon,  joka ei suostunut toimimaan ja kolikot jäivät sinne. Muuten matka meni ihan hyvin.


.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: