Thursday, 4 June 2015

Palle


Enpä osaa sanoa kuuluuko Palle tänne sirkusjuttujen joukkoon, mutta mielelläni hänet tänne sijoittaisin. Niin paljon iloa hän on ympärilleen luonut, varsinkin vaikeina sota-aikoina. Hän oli kirjailija, sanoittaja ja radiotoimittaja. Toisen maailmansodan aikana hän työskenteli valtion propagandatoimistossa ja sanoitti lauluja, joilla nostatettiin taisteluhenkeä. Monet näistä lauluista kiellettiin sodan jälkeen. Niistä ehkä tunnetuin oli Silmien välliin -sotakupletti.

Palle perusti Propaganda-aseveljet, joka järjesti viihdettä sotilaille sodan aikana. Pallella oli sormensa pelissä tuon Julius Sundmanin taikurikirjankin kanssa. Kaikesta huolimatta hän  joutui kärsimään koko loppu elämänsä sodan aikisesta toinminnastaan. Siviilissä Palmroth toimi muun muassa Chymoksen sosiaali- ja mainospäällikkönä, Suomi-Filmin myyntipäällikkönä ja elokuvavalmistamo Opuksen toimitusjohtajana.


Reino Wilhelm Palmroth (2.4.1906–2.5.1992) käytti salanimiä Lari, Palle, Palle-setä, Parkka, R. H., M. Turma ja Reino Hirviseppä. ”Palle ja Jorkka” esittäjäparina olivat Palmroth ja Georg Malmstén. Hänet ylennettiin reservin majuriksi 1965 ja kamarineuvoksen arvon hän sai 1982. Sodan jälkeen Palmroth perusti Helsinkiin Iloisen Teatterin, jonka sisäasianministeri Yrjö Leino lakkautti poliittisista syistä.

Minä pidän värikkäistä, uskaltavista ihmisistä. Perässähiihtäjiä löytyy joka korttelista.


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: