Thursday, 14 May 2015

4 Martini
Nämä valokuvat ovat 1930-luvulta. Suomen Tivolissa esiintyi akrobaattiryhmä 4 Martini. Yksi ryhmän jäsenistä ajoi moottoripyörää. Esiintymisteline näytti kovin monimutkaiselta. Ilmeisesti se pyöriessään muutti muotoaan. Moottoripyörä ajoi ylhäällä kapeaa ympyrärataa ja välillä sekin roikkui ilmassa pää alaspäin. Numero esitettiin sekä teltassa että ulkoilmassa. Osaako joku kertoa lisää tästä numerosta? Keitä he olivat ja mistä tulivat? Alakuvassa oikealla roikkuu kovasti virolaisen Martin Krollin näköinen klovni. Hän käytti ryhmästään nimeä 4 Martino. Taitaa olla sama ryhmä?


Onkohan tuo alhaalla oleva kuva heidän teltastaan vai kuuluuko se surmanajajalle?  Yläreunassa on kyltti, jossa ruotsinkielinen teksti "dödsföraktarena", mikä tarkoittaa suomeksi kuolemanhalveksujia. Teksti on kyltissä myös suomeksi, mutta kuvassa näkyy vain muutama kirjain suomenkielisen sanan alusta. Tämä kuva on myös 30-luvulta Suomen Tivolista.


Kommentit:

Jo oikein tunnistan, niin tuossa keskimmäisessä kuvassa moottoripyörää ajava henkilö on Martin Kroll. He tulivat Suomeen surmanajajina. Mielestäni sama henkilö seisoo alakuvassa teltan ovella. Teltan edessä oleva otus on kaksipäinen vasikka, jonka Martin Kroll eräänä kesänä toi Suomeen. Vasikasta on olemassa oma postikortti. 
Martin Kroll teki yhteistyötä eräänä kesänä myös Pikku-Kallen eli Kalle Hydénin kanssa. On olemassa kuva, missä Kalle on ruohohameessa. He keksivät idean, että Kalle otti muutaman tanssiaskeleen ja esitti bushmannia. Martin esitti henkilöä, joka oli tuonut Suomeen tämän harvinaisuuden. Kalle värjättiin jollain aineella, että hän näytti vähän tummemmalta. Tarina kertoo, että kesän mittaan pojat kyllästyivät värjäyshommiin ja keksivät idean, että värjätään Kallen kullmakarvat ja hiukset valkeiksi. Näin saadaan aikaan albiino bushmanni, joka vasta harvinainen on! Tiedä häntä, mikä on totta! 
Markku A 
.

1 comment:

  1. Jo oikein tunnistan, niin tuossa keskimmäisessä kumassa moottoripyörää ajava henkilö on Martin Kroll. He tulivat Suomeen surmanajajina. Mielestäni sama henkilö seisoo alakuvassa teltan ovella. Teltan edessä oleva otus on kaksipäinen vasikka, jonka Martin Kroll eräänä kesänä toi Suomeen. Vasikasta on olemassa oma postikortti. Martin Kroll teki yhteistyötä eräänä kesänä myös Pikku-Kallen eli Kalle Hydénin kanssa. On olemassa kuva, missä Kalle on ruohohameessa. He keksivät idean, että Kalle otti muutaman tanssiaskeleen ja esitti bushmannia. Martin esitti henkilöä, joka oli tuonut Suomeen tämän harvinaisuuden. Kalle värjättiin jollain aineella, että hän näytti vähän tummemmalta. Tarina kertoo, että kesän mittaan pojat kyllästyivät värjäyshommiin ja keksivät idean, että värjätään Kallen kullmakarvat ja hiukset valkeiksi. Näin saadaan aikaan albiino bushmanni, joka vasta harvinainen on! Tiedä häntä, mikä on totta!. Markku A

    ReplyDelete

Lähetä kommentti: