Thursday, 30 April 2015

Virpi Kinnunen 9.10.1945–11.8.2014

Virpi Kinnunen sylissään Kosmoksen Keisari.

Tekstiili- ja lasitaiteilija Virpi Kinnunen siirtyi ajasta ikuisuuteen elokuussa 2014, samoihin aikoihin kun hänen rakastamansa sirkus vieraili Kangasalla.  Virpi Kinnunen ihastui sirkuksen maailmaan nähtyään meksikolaisessa sirkuksessa leijonankesyttäjän. Tämä tapahtui 1970-luvulla. Virpiä kiehtoi sirkuksen värimaailma ja estetiikka ja temppuihin liittyvä taito.


Virpi Kinnusen ominta alaa olivat Kuvakudokset. Niiden tekotapa oli sellainen, että ensin Virpi teki  aiheesta luonnollista kokoa olevan maalauksen. Sen päälle asetettiin läpinäkyvä kalvo ja siihen piirrettiin maalauksen värialueiden ääriviivat ja niin syntyi kuin värityskirjan kuva. Kuvaan Virpi merkitsi, minkä värisillä kuteilla mikäkin alue kudotaan. Näin syntynyt kalvo pistettiin käänteisessä asennossa loimien alle ja kutoja eli kankuri teki tekstiilin ääriviivakuvassa olevien merkintöjen perusteella.


Virpi Kinnusen sirkusaiheisen kuvakudossarjan nimi oli ”Elämä on sirkus”. Hän ajatteli, että Elämä itse on kuin sirkusteltta ja me kaikki sen taiteilijoita.


Ennen sirkussarjaa Virpi Kinnunen teki kuvakudoksia pariisilaisaiheista ja Afrikka-aiheista. Sirkus-sarjan jälkeen hän perehtyi toiseen värikkääseen kulttuuriin, romani-kulttuuriin.
Virpi emännöi 1980-luvun alkuvuosista lähtien Kangasalla ollutta värikästä pitsihuvilaa, Willa Kosmosta. Siellä pidettiin konsertteja ja tapahtumia ja sirkusteema oli monessa tapahtumassa mukana.

Kuvakudosten jälkeen Virpi Kinnunen innostui lasista. Hänen käsissään lasi sai uuden muodon. Kyseessä ei ollut lasinpuhaltaminen eivätkä perinteiset lasimaalaukset vaan värikkäät kolmiulotteiset lasiteokset. Niissäkin hän joskus palasi sirkusteemaan.

Markku A

No comments:

Post a Comment