Tuesday, 28 April 2015

Sirkus Meteor 1909


Tämä lehtileike oli Aamulehdestä vuonna 1959, mutta alunperin se julkaistiin samassa lehdessä 3.10.1909. Aleksanterin toria kutsutaan nykyisin Pyynikintoriksi Tampereella. Syksyinen kurakeli oli vetänyt toimittajan mielen varmaan kireälle tätä kirjoitettaessa. Onko kellään tietoa tästä Meteorista tai tuosta Sirkus Adolfista?

Kommentit: 

A. Danielssonin ja P-A. Wåhlbergin kirjoissa on aika pitkä tarina Cirkus Adolfin vaiheista. Mutta tässä näin lyhyesti tietoja:
Ruotsalaisen Cirkus Adolfin johtaja Gustav Adolf Palmgren (1876–1945) kiersi Ruotsia 1909, mutta heillä oli vaikeuksia, kun ei tullut yleisöä näytöksiin johtuen Ruotsin suurlakosta. Palmgren tilasi laivan ja koko sirkus matkusti Suomeen.  20 elokuuta oli Oulussa ensi-ilta ja näin hän kiersi sitten loppusesongin Suomea. Erässä vaiheissa Palmgren joutui luopumaan sirkuksesta Italiassa, mutta hän jatkoi artisti-agenttina. Palmgren oli mennyt toisen kerran naimisiin nuorekaan Maria Kapfhammerin kanssa. Maria Adolfi oli perehtynyt artistivälitys-toimintaan ja kun hänen miehensä kuoli Maria jatkoi menestyksellä tätä toimintaa. Monet taiteilijat Linnanmäen ulkoilmanumeroissa ja Peacock-varieteessä oli Maria Adolfin bookamia.

No sitten O. Hildénin Sirkus Meteorista puhukoon puolestaan nämä kaksi alla olevaa ilmoitusta.

Terv. BG


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: