Friday, 3 April 2015

Amerikan ensimmäinen sirkus 1793 First circus in USA


Siitä on tänään kulunut jo 222 vuotta. Englantilainen John Bill Ricketts (1760–1800) perusti Yhdysvaltoihin ensimmäisen sirkuksen. Hän aloitti uransa Hughes Royal Circus'ssa Lontoossa ja Equestrian Circus'ssa Edinburgh'ssa 1780-luvulla. Hän matkusti Yhdysvaltoihin ja avasi Philadelphiassa ratsastuskoulun, jossa oli 800 istuinpaikkaa. Hänellä oli siis samanlainen ammatillinen pohjakokemus kuin Philip Astley'lla, joka keksi nykymuotoisen sirkuksen 25 vuotta aiemmin Englannissa.

Ricketts'in sirkusrakennuksessa ei ollut kattoa. Maneesi oli halkaisijaltaan 42 jalkaa eli 12,8 metriä. Amerikan ensimmäinen kokonainen sirkusnäytös annettiin tässä rakennuksessa Philadelphia'ssa 3.4.1793. Ricketts'in näytös perustui taitoratsastusesityksiin joiden välissä nähtiin, akrobaatteja, ratsastustemppuja ja yksi klovni taiteilijanimeltään Mr. McDonald. Mukana oli myös nuorallatanssija Mr. Spinacuta vaimoineen. George Washington seurasi esitystä myöhemmin samana vuonna.

Nämä valokuvat ovat tätä päivää Yhdysvalloista. Ylhäällä Kelly Miller Circus, joka yht'äkkiä näyttää ihan eurooppalaiselta, mutta eroavaisuuksia löytyy. Alhalla on kuva suurimmasta ja kauneimmasta Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, The Greatest Show on Earth.


.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: