Thursday, 15 January 2015

Festival International du Cirque de Monte-Carlo 1980

Tänään alkoi Monacossa koko sirkusmaailman ehkä arvostetuin festivaali, Monte-Carlon Kansainväliset Sirkusfestivaalit. Tämä sirkustaiteen kansainvälinen katselmus järjestetään nykyään tammikuun puolivälin kieppeillä joka vuosi. Nyt on vuorossa 39. kerta 15.–25.1.2015. Ensimmäinen oli 1974, eli väliin on jäänyt pois pari vuotta. Alkuaikoina festivaalit järjestettiin aina joulukuussa 80-luvun loppupuolelle asti. Oheiset valokuvat ovat festivaaleilta 4.–8.12.1980. Kun oikein tarkkaan tuota yläkuvaa katsotte, niin Suomen lippu siellä liehuu.

Sirkus Finlandia osallistui festivaaleille Gärtnerin norsuilla. Tässä koko poppoo on menossa Välimeren aaltoihin Monacon rannalla. Suojaa kylmiltä tuulilta antavat Rivieran jylhät vuoret. Ryhmässä oli viisi elefanttia, joista neljä oli intialaisia ja yksi afrikkalainen. Lajit erottaa toisistaan korvista, ruumiin rakenteesta, varpaiden lukumäärästä ja syöksyhampaista. Tämä Josef Gärtnerin viiden norsun show oli yksi Finlandian historian upeimmista ja kalleimmista. Gärtner viipyi Suomessa kaksi kiertuetta 1980–1981. Ryhmään kuuluivat Josef, Anita, Silvia, Joy ja Claudio Gärtner sekä Chiara Medini.

Leena Jurvakaisen takana näkyy tapahtumien keskipiste Fontvieillen kaupunginosassa. Samalla alueella on nykyään 1995 valmistunut kiinteä jättimäinen sirkusrakennus. Aluksi telttojaan tähän käyttöön antoivat Cirque Bouglione ja Circo Nando, Liana e Rinaldo Orfei. Vuosina 1975–1994 teltan paikalle toi Circo Americano-Togni.

Puhdashenkiseen Lännen malliin Circo Americanon kuljetuskalustokin oli näyttävän näköistä, mutta olikohan peltikuoren sisältö yhtä mahtava.

Ruhtinas Rainier III (1923–2005) punaisessa kaulaliinassaan tapaamassa artisteja. Mielenkiinnon kohteena näkyy olevan tiikeri. Innokkaana sirkustaiteen ystävänä ruhtinas Rainier III perusti vuosittaiset sirkusfestivaalit 1974. Nykyään festivaalit pyörivät Prinsessa Stéphanien valvonnassa.

Teltta oli mahtavan kokoinen. Orkesteri oli maan tasalla väliverhon keskellä. Vuonna 1980 Kultaisen Klovnin sai bulgarialainen La Troupe Parvanovi, Hopeiset Klovnit saivat jonglööri Dick Franco ja lentävä trapetsiryhmä Les Flying Jimenez. Pronssista Klovnia alettiin myöntää vasta 2002 alkaen.

Tässä vielä vuoden 1980 juliste.

.

No comments:

Post a Comment