Thursday, 18 December 2014

Talvitivolit

Tästä näkee selvästi talvitivoleiden kokoonpanon. Kuva on otettu Sortavalassa 1934. Lipunmyynti ja sisäänkäynti oikealla, lipunmyyntikojun yllä plakaatti jossa teksti ”Talvi tivoli”. Kaminoista nousevat savupiiput teltan ulkopuolelle.  

Talvitivolin kokoonpano oli hiukan erilainen kuin vastaavan kesällä kiertävän. Korkeita maailmanpyöriä ja karuselleja ei matalien telttojen sisälle mahtunut. Norsu toki mahtui jopa esiintymään. Sähköautorata taitaa olla suurin ajolaite noissa olosuhteissa. Tivoli rakentui pitkänomaisesta teltasta, josta lähti lyhyempiä sivuhaaroja. Näissä sivuhaaroissa oli erilaista toimintaa, yhdessä saattoi olla ammuntaa, toisessa viihdeohjelmaa ja kolmannessa tanssia jne. Teltoissa oli kaminalämmitys ja lumipurupohjat. Kutterinpuru oli parasta tähän tarkoitukseen. Eri osastot yhdisti päähalli, josta suoritettiin kuulutukset.

Talvitivolin pääkäytävä oli koristeltu värivaloin. Oikeassa reunassa näkyy lämmityskaminoita ja Zeppelin-niminen lentokonepeli. Käytävästä erkani sisäänkäynnit eri viihdekohteisiin. Lattia oli lumen ja kutterinpurun sekoitusta. 

Yrittäjiä oli muutamia. Suurin nimi tivolibisneksessä oli Sariolan suku. Ja on edelleen. Kesäisin heillä liikkui useita tivoliosastoja ja talvella jatkettiin talvitivoleilla. Sariola rekisteröi Talvi Tivoli -nimen 5.6.1928. Se toimi Kaartin maneesissa Helsingissä 1928–1942. Tavallisesti se toimi Tapaninpäivästä Loppiaiseen. Talvimarkkinoilla Sariola alkoi liikkua Talvitivolin kanssa vuodesta 1932 lähtien. Sarioloiden talvitivolitoiminta jatkui yli 50-luvun puolivälin saakka. Moni muistaa vielä, että vuonna 1956 oli Toivo Sariolan Talvitivolissa vilskettä keväisen yleislakon aikaan. Myöhemmin kierrettiin talvisin vain eläin- ja pelitelttojen kanssa 1960-luvun lopulle saakka.

Tanskalaisen taikuri Spinozan asuntovaunu. Pitkä mies hänen takanaan on Toivo Sariola. Edessä isot kaasupullot, jotka saatiin asuntovaunujen lämmitykseen 60-luvulle tultaessa. Varhaisempina aikoina nukuttiin kesäisin teltan sisällä, irtolevyistä kyhätyissä pienissä majoissa eli ”pömpeleissä” tai kylmällä ilmalla sitten kortteeri vuokrattiin paikkakunnalta. 
.

No comments:

Post a Comment