Sunday, 17 August 2014

Masa Niemi


Usein ajaessani Tampereen uimahallin ohi, tulee mieleeni Masa Niemen kohtalo. Pekka ja Pätkä -elokuvien Pätkä päätti päivänsä Uimahallin Retkeilymajassa keväällä 1960. Ylhäällä Työväen Arkistosta löytynyt kuva Pekasta ja Pätkästä. Alhaalla kuva nyt jo puretusta Uimahallinmajasta.

Martti Elis ”Masa” Niemi (20.7.1914–3.5.1960) oli näyttelijä, muusikko ja koomikko. En tiedä, kuinka paljon hän esiintyi sirkuksessa tai varieteessa, mutta hänen loistavan viihdyttäjä-uransa vuoksi hän kuuluu ehdottomasti näille sivuille.

Rumpali-laulaja Niemi teki keikkaa jo lapsena Viipurissa. Nuorena hän kävi Saksassa opettelemassa taikatemppuja. Hän oli erinomainen taikuri korteilla, kananmunilla, pingispalloilla ja kolikoilla. Hänen taikasanansa oli Puupää-filmeistä tuttu Ananasagäämä. Hän oli myös taitava käsilläseisoja. Niemi piti nuorukaisena jopa omaa sirkusta, mutta siitä en löytänyt lisätietoja. Jatkosodan viihdytyskiertueilla hän kävi kertomassa vitsejä monen muun toimen ohessa. Vuonna 1945 tuli ensimmäinen elokuvarooli. Pekka ja Pätkä -elokuvat alkavat vuonna 1953. Sen jälkeen niitä tehtiin 13 kappaletta.

Niemi oli siviilielämässä Pätkän kaltainen hauskuuttaja, jonka elämä oli yhtämittaista teatteria, pelleilyä, taikatemppuja, akrobatiaa ja kaatuilua, sananlaskuja ja tietokilpailuja. Hauskan miehen roolin takana hänellä oli kuitenkin monia ongelmia. Sitten tulivat rahaongelmat, alkoholiongelmat ja masennus. Retkeilymajan pöydälle jäi viimeinen viesti: Hyvä on olla, kun on nolla. Hyvästi. T. Masa.


No comments:

Post a Comment