Sunday, 31 August 2014

Lasse Patrikainen


Nimi on tuttu, mutta vaikka hänellä oli merkittävä rooli suomalaisessa sirkushistoriassa, hänen oma tarinansa on minulle täysi arvoitus. Mistä Lasse Patrikainen tuli sirkusmaailmaan ja mihin hän meni? Kertokaa jos tiedätte. Tässä kuvassa hän kurkkaa sisään Circus Nacionalin oviaukosta Sariolan tivolissa joskus 60-luvulla. Vieressä meluaa Pelle Jali eli Valto Aulamo. Patrikainen on tässä sattumalta asiakkaana, ei työtehtävissä.

Cirkus Felixin perusti haminalainen Elisabeth Romanoff keväällä 1949 yhdessä miehensä Lasse Patrikaisen kanssa. Sirkuksella oli omasta takaa leijona ja pari karhua. Lieksassa sirkuksen mukaan karkasi mustalaispoika Kalle Nyman, josta myöhemmin tuli kuuluisa akrobaatti ja villieläinten kouluttaja. Vuosien myötä sirkustoiminta kasvoi. Vuonna 1951 hankittiin lisää rekvisiittaa ja nimeksi vaihdettiin Sirkus Bonn. Artistien esityksiä säesti mm. Veikko Ahvenainen hanurillaan. Sirkuksen yhteydessä oli myös pelitoimintaa. Vuonna 1952–1955 Romanoff ja Patrikainen muuttivat nimeksi Sirkus Eurooppa. Ja siihen se loppui. Miestapon vuoksi Patrikainen joutui vankilaan. Liiketoiminta myytiin Arvo Kangasniemelle ja näin syntyi Sirkus Panakos ja Kalle Nymanista tuli Caru - kreikkalainen.

Kommentit:

Apropos Lasse Patrikainen. Haminan raastuvan oikeuden lyhennelmä kertoo Lassen tekemän "tahallisen tapon" taustat. Lasse ampui poikapuolensa Anatol Romanovin 6 m etäisyydeltä kotikoivunsa juureen. Raastuvan oikeuden pöytäkirjoista voi aistia, että jutussa oli murhan ainekset. Epäselväksi jäi oliko Lassella pistooli taskussa, vai kävikö hän sen vartavasten hakemassa lipaston laatikosta. Lasse oli tunnettu väkivaltaisuudestaan. Näkemykseni on, ettei kukaan perheenjäsen uskaltanut häntä vastaan todistaa. Tuomiota rapsahti ymmärtääkseni lain sallima tapon maksimi.
Isäni Claës Cedercreutz kävi toteamassa Romanovin, nuoren atleettisen taxinkuljettajan, kuolleeksi. Se tapahtui Claësin ensimmäisenä keväänä Haminassa. Sirkuksen kohtalot rupesivat miestä kiehtomaan. Vastamenehtynyttä Anatolia kantoi sairaalaan mm. Nymanin Kalle, sekä telttamestari Lennart Oxen.
Tietyllä tapaa voi siis sanoa, että Suomen Nuorisosirkus, etenkin Haminan Teinisirkus sysäistiin liikkeelle juuri tämän tapahtumaketjun kautta.
70-luvun alussa Claës kertoo nähneensä tuomionsa istuneen Lassen kahvirulettia pyörittämässä elomarkkinoilla. Lähdimme bongaamaan, mutta mies oli hävinnyt markkinavilinään.
Anatolin lapset olivat minua muutamaa vuotta vanhempia, ja viettivät kesiä 60- luvulla naapurissamme Takkaniemessä. Muistan heitä lämmöllä.
Kettil Cedercreutz‎


.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: