Saturday, 2 August 2014

Huvipuisto Seiterä 1967Ylhäällä Huvipuisto Seiterän ilmoitus Kansan Lehdessä 26.7.1967. Vuotta aiemmin Lauri Seiterä (1915–1992) oli perustanut tämän kiertävän tivolinsa. Se kiertää Suomea tänäänkin. Tosin nimi on hiukan muuttunut. Se on nykyään Tivoli Seiterä. Johdossa toimii Laurin poika Tuomo Seiterä vaimonsa Marin kanssa.

Lauri Seiterä (alkujaan Cederholm), syntyi Terijoella. Samasta kaupungista on lähtöisin myös Sariolan tunnettu tivolisuku, joka vaikutti Laurin elämään seuraavien vuosikymmenien ajan. Vuonna 1946 Seiterä aloitti yhteistyön Lasten Päivän kanssa. Tuloksena syntyi Helsingin Messukentällä sijaitseva tivoli, joka kiersi myös muualla Suomessa. Kun Linnanmäki vuonna 1950 perustettiin, oli Lauri Seiterä yksi sen keskeisistä hahmoista. Vuonna 1966 hän perusti oman tivolinsa.

Tuossa lehti-ilmoituksessa kerrotaan ilmaisesta ohjelmasta, jota kävijöille tarjottiin. Kansainvälinen Vapaaohjelma n. 30 m korkeassa pyörivässä mastossa: Ilma-agrobaatit The Golden Mast. Sama ryhmä oli Linnanmäellä 1964. Varmaan hyvä vetonaula, varsinkin kun tivolialueellekin pääsi ilmaiseksi. Se oli uutta siihen aikaan.

Onneksi Tampereen Särkänniemikin tajusi vapaan sisäänkäynnin merkityksen viimein tänä vuonna 2014. Vielä kun tivolit ja huvipuistot alkaisivat työllistää enemmän sirkus- ja varieteetaiteilijoita. Ihan niin kuin ennenvanhaan.


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: