Friday, 22 August 2014

Circus Elfi Althoff-Jacobi


Tein omasta mielestäni hienon löydön Sirkus Finlandian kuorma-auton lavalta. Huomioni kiinnittyi vanhaan, rähjäisen näköiseen saaviin. Se kyljessä luki komeasti Circus Elfi Althoff-Jakobi. Miten se on Itävallasta tänne pohjoiseen tullut, on varmaan oma tarinansa. Elfi Althoff-Jacobi (1914–1995) oli Rudi ja Carl Althoffin sisar. Hän johti 1973 perustettua nimeään kantavaa sirkusta vuoteen 1993 saakka. He käyttivät myös nimeä Österreichischer Nationalzirkus.

Sirkusperhe Althoff on yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista sirkusdynastioista. Esiintyjiä, näyttelijöitä, akrobaatteja ja eläintenkouluttajia suvussa löytyy todistettavasti 1660-luvulle saakka. Alkuaan nimi on ollut Aldenhoven, mutta ainakin 1770 lähtien se oli muuttunut Althoffiksi. Helsingin Siltasaaren maneesissa vieraili syyskuussa 1907 hyvänä ratsastajana tunnetun Harry Althoffin (1868–1930)  johtama Nouveau Cirque.

Yksi suvun haara ulottuu Suomeen asti. Sirkustaiteilija Edith Kleinbarthin (s. 1931) äiti Elise (1897–1958) oli omaa sukua Althoff. Perhe saapui Suomeen 1950 ja tänne jäivät. Edith kertoo kirjassaan Ballerina hevosen selässä, että 1967 Suomessa poikkesivat Leny Althoff ja Hans Kossmayer eläinnäyttelynsä ja kahden pienen sirkusteltan kera. Mukana oli myös Lenyn serkku Ady Althoff vaimonsa Johannan ja lastensa Adolfin ja Sylvian kanssa. Kossmayer olikin vanha Suomen kävijä. Hän esiintyi eläinten kanssa Linnanmäellä vuosina 1961, 1962 ja 1963.


Kommentit:

Sirkus Finlandiaan sieltä tuli vuosia sitten useampi vaunu, toiset olivat parempi kuntoisia toiset taas sitten ei niin hyviä...! Sieltä saapui myös keittiövaunu missä tämäkin saavi Suomeen saapui. Keittiövaunun erikoisuus oli se, että jääkaapissa oli vielä ketsupitkin odottamassa käyttäjiään. Vaunuissa oli myös mukana paljon erilaisia sirkuksen mukeja, tarroja ym. mainosmateriaalia. Nyt nämä hienot vanhanajan vaunut ovat Pohjassa.
Kalle

.

1 comment:

  1. Sirkus Finlandiaan sieltä tuli vuosia sitten useampi vaunu, toiset olivat parempi kuntoisia toiset taas sitten ei niin hyviä...! Sieltä saapui myös keittiövaunu missä tämäkin saavi Suomeen saapui. Keittiövaunun erikoisuus oli se, että jääkaapissa oli vielä ketsupitkin odottamassa käyttäjiään. Vaunuissa oli myös mukana paljon erilaisia sirkuksen mukeja, tarroja ym. mainosmateriaalia.
    Nyt nämä hienot vanhanajan vaunut ovat Pohjassa.

    Kalle

    ReplyDelete

Lähetä kommentti: