Saturday, 30 August 2014

Blackpool Tower Circus


The Blackpool Tower on valtava turistipyydys Englannin Blackpoolissa, Lancashiressa. Rakennuksen keskuksena on 14.5.1894 yleisölle avattu 158 metriä korkea näkötorni The Blackpool Tower Eye, joka muistuttaa aika paljon Pariisin Eifel-tornia. Yksi viihdekeskuksen vetonauloista on Tower Circus keskellä näkötornin neljää jalkaa.


Eläimiä ei Tower Circus esitä enää. Niiden esitykset lopetettiin 1990. Minulle kerrottiin, että syynä oli tallitilojen puute. Aiemmin tallit sijaitsivat kellarissa, mutta nykyään ei sellaiset tilat ole sallittuja. Ja pihalta ei löydy tilaa. Parituntinen ohjelma oli hyvä. Esiintyjäjoukko oli pieni, mutta artistit tekivät useita numeroita. Sirkuksen omat balettitytöt toivat näyttävyyttä numeroiden vaihtokohtiin. Varsinaista kuuluttajaa ei ohjelmassa ollut.


Maneesin ympärillä ei ole aitioita, vaan nouseva katsomo alkaa heti sitä ympäröivästä käytävästä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi matkamuistojen myynnin näytöksen ulkopuolella käyttäen maneesia myyntitiskinä. Näytöksen alkua odotellessa lapset pääsevät myös maneesille maalauttamaan itselleen klovnimaskin parilla punnalla.


Sirkuksessa on erikoinen maneesi, jonka lattia voidaan laskea alaspäin, jolloin siitä syntyy valtava vesiallas, johon mahtuu peräti 160 000 litraa vettä. Maailmassa löytyy tälläisiä sirkusrakennuksia vain neljä kappaletta. Tuli mieleen, että merileijonille tässä olisikin mainio areena.


Paikkalippuja ei myyty. Nopeimmat veivät siis parhaat paikat. Alkuperäiset valurautaiset istuimet ovat hyvin kestäneet. Mitä nyt verhoilua täytyy joskus paikkailla. Tower Circus juhlii siis tänä vuonna 120-vuotista taivaltaan. Yhtään näytöstä ei ole peruttu sen historian aikana – ei edes sotien aikana. Sirkuksen johdossa on jo 23 vuotta ollut unkarilaissyntyinen Laci Endresz vaimonsa Maureenin kanssa, mutta se on jo toinen juttu. Endresz Family on esiintynyt Suomessa ainakin 1987, 1988 ja 1991.

.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: