Wednesday, 2 July 2014

Carl-Erik Creutz


Carl-Erik Creutz (14.6.1911–5.6.2000) oli Yleisradion pitkäaikainen radiokuuluttaja, joka oli tunnettu huolitellusta puhetavastaan. Hän kuului Creutzien aatelissukuun, joka on luetteloitu numerolla yksi Ritarihuoneen kreivillisten sukujen luettelossa. Hän tuli Yleisradioon kuuluttajaksi 1939 ja luovutti pääkuuluttajan tehtävät Pentti Fagerholmille 1976. Lähes jokainen suomalainen tunnisti hänen miellyttävän äänensä.

Kuuluttajan työ edellytti hyvää yleissivistystä ja muun muassa klassisen musiikin tuntemusta. Lisäksi vaadittiin radioon sopivaa ääntä, täsmällisyyttä, asiallisuutta ja tarkkuutta. Creutz oli lisäksi erityisen tarkka ja vaativa vierasperäisten nimien oikein ääntämisessä. Koska hän hallitsi molemmat kotimaiset kielet, hänen osakseen tuli keskeisten kansallisten tilanteiden ja tärkeiden juhlatilaisuuksien selostaminen. Toisen maailmansodan tapahtumat liittyivät usein hänen kuulutuksiinsa. Hän muun muassa luki Mannerheimin pyynnöstä jatkosodan viimeisen päiväkäskyn. Kuva alhaalla Carl-Erik Creutzin alkuajoilta Yleisradiossa.

Vuonna 1982 hän oli sirkusharrastajien mielestä eräässä uransa tärkeimmässä tehtävässä. Kreivi juonsi Sirkus Finlandian ohjelman yhdessä Erja Alstolan kanssa. Ja monet tulivat sirkukseen juuri hänen tähtensä. Eivätkä pettyneet. Yläkuvassa kreivi vasemmalla, oikealla sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernström.


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: