Sunday, 29 June 2014

Sirkus Sariola 1951

Sirkus Sariolan ilmoitus Helsingin Sanomissa 9.8.1951.

Vuonna 1951 Sirkus Sariola lähti liikkeelle 23 taiteilijan voimin. Kolme heistä oli suomalaisia. Koko henkilökuntaa oli kaikkiaan 60. Nelimastoiseen telttaan mahtui 2 000 henkeä. Sirkusta johti Unto Sariola. Juontajana toimi taikurina ja vatsastapuhujana tunnettu Mr. Bruno eli Bruno Nurmi (aikaisemmin Johansson).

Ohjelmalehtisestä löytyy seuraavat artistit:
Tanssivia hevosia – Kolmen hevosen valssi
Pless – tunnetut kansainväliset klovnit
Minimum ja Maximum – hevosten taidonnäyte
2 Arlongs – ilmatasapainoakrobatiaa
Dayelma-baletti
Mr. Paganus – huippuluokan taitovoimistelua
Sarah Garyth – nainen leijonanhäkissä
2 Iwarnos – uhkarohkea lentotrapetsiesitys, syöksytrapetsiesitys
Jack Atkins – mestaritaskuvaras
Briantes – portugalilainen hevoskorkeakoulu
2 Arlongs – ekvilibristiesitys parterrissa
Docky – jalkapalloa pelaavat Dogi-koirat

Yksi suomalainen oli Mr. Paganus. Eero Paganus esiintyi jossain vaiheessa myös Kyösti-poikansa kanssa. Eero Paganus esiintyi myös suomalaisissa filmeissä. Kyösti Paganus kertoi, että hänen serkkunsa oli Esa Timonen eli laulaja Robin. Mr Paganus lahjoitti esiintymisvälineensä Robinille.

Bruno Nurmi-Johanssonin (3.9.1900–12.3.1979) äiti toivoi pojasta pastoria, mutta pappia hänestä ei tullut, sen sijaan myöhemmällä iällä taitava sanankäyttäjä taikurina. Nuoruusvuosinaan hän toimi teatteri- ja elokuva-alalla järjestäjänä ja apulaisohjaajana. Hän toimi myös useaan otteeseen ulkomaisten sirkusseurueiden korvaamattomana yleisjärjestäjänä. Hän oli sujuvasanainen kuuluttaja ja hallitsi täysin venäjänkielen. Vuonna 1974 Nurmi sai ensimmäisenä suomalaisena taikurina ja sirkustaiteilijana valtion taiteilijaeläkkeen.

Sirkus- ja estraditaiteilija, kuplettilaulaja ja klovni, suomen lyhin mies Pikku-Kalle eli Karl Hydén toimi ilmeisesti paussiklovnina, joka esiintyi lähes jokaisessa ohjelmanumeron välissä ja sen vuoksi hänen nimeään ei ohjelmalehdessä näy sen ajan tavan mukaan. Kuvia hänestä löytyy useitakin vuodelta 1951. Mittaa Pikku-Kallella oli 118 cm.

Tanskalaisen Jack Atkinsin oikea nimi oli Tommy Iversen. Tunnetuimmaksi hän tuli taiteilijanimellä Gentleman Jack. Avustajana toimi vaimo Majlis (os. Karlsson), joka käytti taiteilijanimeä May.

Saksalaisen Pless-klovniduon parrakkaan jäsenen nimi oli Lowy. Valkoisen klovnin nimeä en tiedä.No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: