Wednesday, 4 June 2014

PömpeliVielä 1950-luvulle asti sirkusten ja tivolien henkilökunnan melkein ensimmäinen tehtävä uudelle paikkakunnalle saavuttaessa oli järjestää itselleen yösijat. Useimmiten lähitaloista haettiin kortteeria vuokralle. Osa löysi makuusijan teltan sisältä tai kuljetusvaunuista. Sirkushaitaristi Veikko Ahvenainen kertoo nukkuneensa leijonahäkin katolla.

Vallan erinomainen keksintö oli pömpeli. Lotta Mattila kertoo kirjassaan Tivolihuveja Keravalta 1888–1978 koottavasta ‘pömpelistä’ majoituspaikkana. Siinä oli siipimuttereilla kiinnitettävät seinät ja vedenpitävä kangas kattona. Ylinnä kuva pömpelin perustuksesta ja sen alla kuva valmiista pömpelistä, joka näkyy myös edellisen kuvan taustalla. Majoituskämpän koko on 2,5 x 2,5 metriä. Ulla ja Toivo Sariolalla noita pömpeleitä oli kaksi. Kuva otettu ilmeisesti vuonna 1947. Silloin liikuttiin junalla. Lotta Mattilan kirjan mukaan ensimmäisen pömpelin rakensi Louis Billing.

Alhaalla on kuva Sirkus Bonnista 1951 Parikkalassa. Teltan takana oikealla näkyy yksi pömpeli. Teltan edessä vasemmalla näkyvä lipunmyyntikoppi muuttui varmaan yöksi asunnoksi. Lähempänä nykyaikaa pömpelin jälkeen tulivat sitten käyttöön miehistöparakit ja asuntovaunut. Olisi siinä tirehtööri saanut sydärin, jos olisi nähnyt millaisilla asuntovaunuilla ja -autoilla artistit nykyään liikkuvat (kuva alinna).Kommentit:

Björn Gammals lähetti mielenkiintoisen kuvan pömpelin sisältä. Kuvan julkaisi Päivän Uutiset 24.7.1952. Se otettiin vuonna 1952 Olympia Tivolissa eli Topi Sariolan johtamassa Suomen Tivolin osastossa. Kuvateksti kuului: Herrasväki Li-Hua ja Toppy Pesonen heidän 2 x 2 m suuruisessa "asunnossaan". Li-Hua oli Leena Rintala, joka tanssi La Miquela -nimisessa Side Show -teltassa Toivo Pesonen avustajanaan. Topi hoiteli ja esitti mm. 7-metristä Prinssi-nimistä verkkopythonia.


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: