Tuesday, 20 May 2014

Sunellit Tampereella

Tamperelaisessa Kansan Lehdessä oli reilu sata vuotta sitten eli 12.2.1912 tällainen artikkeli:


Pieniä tietoja.
Kahlekuningas Sunell nuorempi antoi eilen toisen näytännön Hämeen Pohjalla, tällä kertaa esittäen useita ihmetemppuja avoimesti yleisön edessä sekä paljastaen muutamien ihmetemppujen salaisuuden. Oli sangen innoittavaa nuo ”paljastukset” joista yleisö ei kaikesta julkisuudesta huolimatta päässyt tirkistämään tuon taivaallista – se taito ei näet ole niin vaan opittavissa, vaikka näkee, miten temppu käypi. Mestarillinen oli hullunpaidasta ja kahleista vapautuminen lavalla yleisön silmäin edessä. Ainoastaan äärimmilleen kehittyneen taidon, voiman ja notkeuden kautta näytti olevan mahdollista vapautua moisesta luonnottomasta pinteestä.
Sunell vanhemman taitotempuista mainittakoon ainoastaan huvittava leikki punaisilla palloilla, jotka alinomaa katoavat ja taas ilmestyvät kuin tyhjästä näkyviin, sekä rautarenkailla, jotka vaikka ovatkin kokonaisia, vähän päästä muodostavat ketjun.

August Sunell

Kyseessä olivat veljekset August ja Uno Sunell, taikureita ja kahlekuninkaita molemmat. 1912 Sunellin veljeksillä oli myös oma nelimastoinen teltta, mutta ilmeisesti näin talviaikaan esiinnyttiin erilaisissa lukaaleissa. Tekstissä mainittu Hämeen Pohja tunnetaan nykyään Tampereen Pantin talona Puutarhakatu 11:ssä. Tuohon aikaan se oli Suomalaisen Puolueen ja Suomalaisen klubin omistuksessa. Siinä toimi Hotelli Hälläpyörä (myöh. Hämeenpyörä), jossa oli mm. 600 hengen juhlasali. Nykyisin Suomalainen Klubi toimii osoitteessa Puutarhakatu 13.

Uno Sunell

Job August Alexander Sunell (1885–1924) ja Uno Petter Wilhelm Sunell (1888–1935) olivat kuusilapsisen perheen jäseniä. Yhtä lukuunottamatta muutkin lapset esittivät sirkustaitojaan jossain vaiheessa. August muutti Yhdysvaltoihin 1914 ja jäi sille tielleen. Nuorempi veli Uno Sunell jatkoi Suomessa ja Ruotsissa loistavalla menestyksellä.

Hämeen Pohja


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: