Thursday, 1 May 2014

Lasten Päivä 1951


Lasten Päivän tapahtumat olivat vuoden kohokohta niin lapsille kuin aikuisillekin 1900-luvun alkupuoliskolla. Tapahtuma kiersi suurimmissa kaupungeissa ja useimmiten kiertue päättyi Helsinkiin. Kokoonpano koostui useistakin tivoli- ja sirkusalan yrittäjistä. Ohjelma ja huvittelulaitteet saattoivat vaihdella paljon eri kaupungeissa. Tamperelaisessa Kansan Lehdessä kerrottiin tapahtumasta 1.8.1951 näin:

Lasten Päivän Huvikenttä VPK:n talon viereisellä kentällä
Avataan tänään klo 18 ja pidetään avoinna arkisin klo 18–23, sunnunt. klo 13–23.
Vauhtihirviö • Loch Ness -karuselliuutuus • Naurukabinetti • Pelihalleja
SIRKUS REVYY Ensi-ilta klo 20
3 Powers, korkean luokan akrobaatit
Lupi, saksalainen kenguruihminen
Miss Celle, tanssijatar
Peyrano & Herrera, kuubalais-brasilialaiset taiteilijat
Mc Kay Brithers and Vera, vauhdikkaat modernistit
Julius Sundman, taikuri
2 Lanlows, iloiset meripojat
4 Ramos, suomal. akrobaatit
Ria Staldy & Cie, sveitsiläiset rekkiakrobaatit
Dane & Baxsen, loistavat tanskalaiset musikaaliset klovnit
Conferencier: Pena Viljanen
Lippuja ennakolta Ohjelmapalvelusta Kuninkaankatu 27, sekä klo 18 ovelta.
Neekeripäällikkö CIEF ORMASHI mustine alkuasukassotureineen suoraan pimeimmästä Afrikasta
Käärmetanssia • Tulennielentää •Sotatansseja • Elävä gasometri • ym
Useita puolentunnin näytäntöjä.
VAPAA OHJELMAA ulkoilmanäyttämöllä klo 19 ja 22.30
The Dagenham Girl Pipers skotlantilainen säkkipilliorkesteri.

Sirkus Revyy -esitykset pidettiin teltassa. Suomalaisia esiintyjiä olivat ainakin 3 Powers, Julius Sundman ja 4 Ramos. Neekeripäälliköllä oli oma telttansa. Nimi pitäisi kirjoittaa Chief Ormashi. Samana vuonna Ormashi esiintyi myös Linnanmäen Teatterihallissa. Samoin vuonna 1954. Silloin mm. yksi hänen kobristaan karkasi päiväksi, mutta löytyi. Alakuvassa Ormashin ryhmään kuulunut Amina-neito vähän rauhallisemman käärmeen kanssa. Mutta mikähän oli tuo ilmoituksessa mainittu elävä gasometri?

Kommentit:

Elävä gasometri tai Living Gasometer tai Human Gasometer imee ensiksi kaasupullosta kaasua sisuksiinsa ja puhaltaa nielemäänsä kaasua ulos suustaan esim. pienen kaasulieden letkuun saaden lieden palamaan puhaltamallaan kaasulla. Vaatii tietysti että lieden sytytintä käytetetään. Liitekuvassa 1950-luvulta on juuri tuo kaasupullo/kaasuliesiversio. Elävä gasometri nimitystä voidaan käyttää myös perinteistä bensiiniä/polttoöljyä nielleestä tulenpuhaltajasta. (gas=kaasu, bensa, löpö).

Human gasometer esiintyi karnevaaleilla, markkinoilla ja sideshow-esityksissä muiden kummallisuuksien joukossa. Kaiken kansan ihmeteltävänä saattoi olla Human Volcano (tulennielijä/tulenpuhaltaja), Human Fountain (vedennielijä/puhaltaja), Human Aquarium (vedennielennän lisäksi saattoi niellä myös eläviä sammakoita), Headless Lady (nainen ilman päätä), miekannielijät, nainen ilman alaruumista ja monet muut anatomiset "ihmeihmiset"…No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: