Saturday, 1 March 2014

Sirkus K. Lindberg 1912


Ilmoitus Kansan Lehdessä 18.5.1912 kertoi, että aivan kaupungin laidalle, Tampereen Hevostorille eli nykyiselle Pyynikintorille saapuu Suuri Sirkus K. Lindberg. Sinne pystytetään suuri Hippodromiteltta, johon mahtuu peräti 1500 henkeä. Maailmankuuluista esiintyjistä mainitaan klovni Waneman, ratsastajaperhe Ch. Lucesson ja monta iloista Pelle Jönssiä.

No – sitten kävikin niin, että suomalaiset virkamiehet näyttivät taas voimansa. Ratsastajat pääsivätkin Tampereelle vasta kolme päivää myöhemmin riideltyään sitä ennen tullivirkailijoiden kanssa. Ja vaikka se ei olisikaan ollut oikea syy viivästymiseen, niin se oli hyvä syy, jonka kaikki ymmärsivät. Laadittiin uusi ilmoitus Kansan Lehteen 21.5.1912.


Tällä välin oli sirkuksen nimikin tullut vähän hienommaksi – Grand Cirkus Lindberg. Matkustusongelmia oli myös venäläisellä Edvartsilla ja suomalaisella Pelle Gönsillä. Sirkuksen nimen lisäksi artistienkin taiteilijanimet kirjoitettiin miten sattuu.

Mikä sirkus tämä oli? Tämä oli ruotsalaisen Knut Lindbergin (1875–1918) omistama Grand Cirkus National. Mutta miksi se ei käyttänyt tuota nimeä, jota se oli käyttänyt jo vuodesta 1905 tai 1906 lähtien Suomea kiertäessään? Sillä nimellä se oli ollut Tampereellakin aikaisemmin. Vuoden 1907 vierailullaan se mainosti, että telttaan mahtuu 3000 henkeä. Silloin seurueeseen kuului 15 hevosta, 11 jalopeuraa ja 10 karhua.

Ensimmäisen kerran Suomessa vieraillessaan Lindbergin sirkuksen mukana kulki myös Louis Billing omalla ampumaradallaan. Toisen tiedon mukaan vasta 1915. Myöhemmin Billing tuli tunnetuksi Mustan Kabinetin esittäjänä.

Muuten – tuohon Pelle Jöns -nimeen törmäsin myös ruotsinkielisessä lehtiartikkelissa vuodelta 1949. Sen mukaan hän esiintyi Varieté-teltassa Lasten Päivän Huvikentällä Helsingissä. Ei voi olla kuitenkaan sama.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: