Monday, 3 February 2014

Sirkus Hungaria 1951


Jaffu Sariolan vävypojan Erkki Parkkosen Cirkus 4000 teki kesällä 1951 konkurssin. Pari kuukautta se ehti kiertää Suomea. Taiteilijoilta jäi palkkoja saamatta. Monelta meni sormi suuhun. Mutta ei kaikilta. Unkarilaiset Sandorin ja Papin perhe vuokrasivat Cirkus 4000:n melko uuden nelimastoisen teltan ja uskaltautuivat uuteen yritykseen omin voiminsa. Syntyi Sirkus Hungaria.

Sandorin ryhmässä olivat eläinkouluttaja Alexander Kleinbarth lukuisine eläimineen, äiti Elise, tytär Edith, joka oli loistava jonglööri. Lisäksi heillä oli eläintenhoitajana Ernst Späth, joka oli myös mainio klovni. Papin ryhmässä olivat Irén, Sandor, Jozsef ja Kálmán Pap. Heiltä onnistuivat niin trapetsi-, taikuri- ja klovninumerotkin. Valitettavasti homma tyrehtyi melko pian. Syynä oli yksinkertaisesti huono menestys ja käteisen puutte. Esimerkiksi huviveroliput piti siihen aikaan ostaa aina ennen pääsylippujen myyntiä.

Sirkus Hungarian romahdettua 1951 Sandorin perhe liittyi Tyyne Hildénin ja Veikko Nevalan seurueeseen, jotka kiersivär Suomea ampumateltalla. Tummista kankaanpaloista ommeltu pieni sirkusteltta oli joka ilta melkein loppuunmyyty.

Yläkuvassa Sirkus 4000:n kuljetuskalustoa. Alakuvassa muutamaa vuotta myöhemmin Zoo Cirkus Sandorin kassavaunu ja myyntiluukulla rouva Elise Kleinbarth (os. Althoff) . Molemmat kuvat kopioitu Sandorin kuva-albumista.No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: