Tuesday, 4 February 2014

Onni Suuronen kuollut.


Onni Suuronen kuoli Jyväskylässä 9.1.2014. Hän oli Suomen ehkä tunnetuin surmanajaja. Hän oli syntynyt 1923. Kepeät mullat!

Hän aloitti surmanajajana 1948 ja kerrotaan, että viimeisen ajonsa hän teki 72-vuotiaana, joka lienee maailmanennätys. Vuonna 2004 Kansainvälinen tivoli- ja sirkusalan järjestö palkitsi Onni Suurosen hänen elämäntyöstään Kultaisen Ponin festivaalilla Italian Riminissä.

Myös Onni Suurosen poika Kalevi Suuronen aloitti surmanajon 1971. Usein Onni ajoi moottoripyörää ja Kalevi autoa. Isä ja poika kuitenkin lopettivat surmanajon 1990-luvulla.Ylhäällä Veikko Seppäsen kuva Onni Suurosesta pytyssään Tivoli Toivo Sariolassa Tampereella 30.4.1963. Alhaalla kuva hänen taiteilijakortistaan.

Aluksi Onni Suurosen kaverina ajoi Paltila. Ennen Suurosia tunnettuja suomalaisia surmanajajia olivat mm. sisarukset Otso ja Sylvi Syversen sekä Leo Paularinne. Nykyään aktiivisia surmanajoryhmiä toimii Suomessa ilmeisesti vain yksi. Cageriders on Sasja Laajoen ja Pasi Heikkilän muodostama stunt-ryhmä. Heillä on käytössään surmanajopallo, jonka halkaisija on kuusi metriä. Kaksikko on ajanut vuodesta 2011 lähtien.

Vieläköhän Surmanveljet toimii? Sen kalusto oli aiemmin Hornanveljillä, joka perustettiin joskus 1995. Ja onhan näitä surmanajajia Suomessa muitakin ollut: Mikko Leivo, Jouni Markkula, Eino Pönkänen (lopetti 1954) jne.

Englanniksi surmanajo on Wall of Death tai Motordrome.No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: