Monday, 10 February 2014

Cirkus Scala 1968


– Suomessa vierailee ensimmäistä kertaa Ruotsin vanhin ja kuuluisin sirkusyhtiö Cirkus Scala, joka vuosien mittaan on luonut itselleen kuuluisan nimen kansainvälisessä sirkusmaailmassa. 

Näin esittelee Thord Junge Cirkus Scalaa sen ohjelmalehdessä vuonna 1968. Ohjelmalehden kannessa oli tanskalaisen Oskar Knudsenin komeat maalaukset. Sirkuksen tuotti maahan Ohjelma-Apu Oy ja suomalaisena kiertueenjohtajana toimi taikuri Mr Bruno eli Bruno Nurmi.

Vuonna 1945 Malte Johansson perusti yhdessä kolmen veljensä kanssa Cirkus Rolandon Ruotsissa. Heillä oli jo aikaisempaa sirkuskokemusta akrobaattiryhmänä  5 Rafnistas. Vuonna 1959 kaksi nuorinta veljestä, Harry ja Malte, perustivat Cirkus Scalan. Gösta ja Roland jatkoivat Cirkus Rolandolla. Vuodesta 1967 lähtien Harry Johansson johti Cirkus Scalaa vaimonsa Helenin kanssa. Vuoden 1968 ohjelmalehdessä hänen nimensä on kirjoitettu muotoon Helene ja titteliksi henkilöstöpäällikkö.

Jungen lisäksi henkilökunnasta löytyy muitakin tuttuja. Telttamestariksi on merkitty C.G. Järnström. Sama herra, joka kahdeksan vuotta myöhemmin perusti Sirkus Finlandian. Calle itse käyttää ä-kirjaimen sijasta e-kirjainta. Jo vuonna 1967 Calle lähti telttamieheksi Cirkus Scalaan Ruotsiin. Telttamestarina oli suomalainen Sulonen. Scalan teltta oli kaksimastoinen, 32-metrinen ja veti yli 1000 katsojaa.No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: