Thursday, 27 February 2014

Circus Ray Miller


Keväällä 1971 Carl-Gustaf Jernström, Thord Junge ja Björn Gammals löysivät itsensä upouudesta ruotsalaissirkuksessa Circus Ray Miller. Eipä herrat arvanneet, että kohtalo heitää heidät yhteen vielä monta kertaa seuraavina vuosikymmeninä. Jernström perusti viisi vuotta myöhemmin Sirkus Finlandian, Junge eli Mr Charimann taikoi itsensä milloin mihinkin sirkukseen ja kaikkiin mahdollisiin tehtäviin ja Gammals eli Henrico oli jongleerannut jo 20 vuotta ja noussut yhdeksi Euroopan halutuimmista jonglööreistä. Kolmikko oli tavannut ensimmäisen kerran jo kevättalvella Helsingissä, kun sirkusjohtaja Nils "Nisse" Palmin kanssa neuvoteltiin. Sovittiin, että Gammals olisi vara-telttamestari, koska Junge tiesi, että hän oli ollut edelliskesänä kahden numeron lisäksi telttamestarina Norjan Cirkus Löwessä. Lisäksi Einlass oli Gammalsin hoidossa. Jungen tehtävinä oli kiertueen suunnittelu, mainonta, lehdistön hoito ja kontaktit viranomaisiin.


Upouuden sirkuksen kalusto oli kehnoa, mutta ohjelma oli hyvä. Gammalsilla oli kaksi numeroa. Nimellä Henrico hän oli tempojonglööri ja nimellä Mr Rhico hän esitti lautasnumeronsa. Ohjelmanumeroita oli pitkälle toistakymmentä. Ohjaajaksi merkittiin 24-vuotias Mats Malm. Matsilla oli kohtalaisen hyvä cowboy-numero ja hän käytti taiteilijanimeä Ray Miller. Isäukko oli nyt rakentamassa pojalleen näyttävää areenaa.

Teltta oli vanha tanskalaisen Cirkus Vivin kuusimastoinen teltta, joka veti yli tuhat henkeä. Toisen lähteen mukaan se olisi ollut Cirkus Schmidtin lähes laho kangasteltta. Kuinka vaan, samaan sukuun kuuluivat molemmat sirkukset. Jokainen masto painoi 800 kiloa ja nostureita ei ollut.

Carl-Gustaf Jernström ja yksi kuudesta mastosta.

Jernströmin ihastus Leena Jurvakainen tuli myös töihin Ray Milleriin. Hän ryhtyi sirkuksen kokiksi ja hoiti valonheittimiä siinä ohessa. Ja auttoi tietysti purkamisessa ja pystytyksessä. 1972 Ray Miller ei lähtenyt liikkeelle. Calle ja Leena lähtivät kiertämään Eurooppaa jättivalas Jonahin kanssa. Ja taas mukana oli Junge etumiehenä.  Vuonna 1974 Callen mukaan liityi Jan "Texas" Eklund vaimonsa Terhin kanssa. Vuonna 1975 Nisse Palm sai tarpeekseen sirkuksen pyörittämisestä. Vuonna 1976 aloitti Sirkus Finlandia Ray Millerin vanhalla kalustolla. Teltta oli uudehko muoviteltta, mutta muuten kalusto oli jo loppuun käytettyä.No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: