Friday, 14 February 2014

Bohnstedtit Suomessa


Nimi Bohnstedt mainitaan Sariolan palkkalistoilla jo 1952. Tivoli Matti Sariolalla oli 1959 ajolaitteiden keskellä pieni sirkusteltta nimeltään Americano. Yksi ohjelman vetonauloista oli 3 Iharos, taiturit pallojen päällä. Kyseessä oli sisarukset Bohnstedt (yläkuvassa) eli Arthur, Alfons ja Astrid.

Vuonna 1960 Americanon ohjelmaan kuuluivat mm. suomalainen jonglööri Henrico, italialainen taikuripari Wilman & Wally, Pustzay und co Itävallasta tai Unkarista ja 7 Broadnes Indian Show. Lisäksi löytyy monta mainintaa nimellä Bohnstedt. Heidän kolmen hengen ryhmänsä esiintyy isojen pallojen päällä nimellä Kugelnummer, klovnin nimi on Alfons Bohnstedt ja ohjelman on ohjannut A. Bohnstedt.

Seuraavana vuonna eli 1961 Bohnstedtin lasten Kugelnummer oli edelleen mukana Americanossa, samoin intiaanishow, jonka esittäjiksi mainitaan 7-henkinen saksalaisryhmä.

Edith Kleinbarth mainitsee kirjassaan Balleriina hevosen selässä pariskunnan Risto ja Astrid, joilla oli karuselleja ja ajolaitteita. Edith kertoo heidän esiintyneen Americano-teltassa akrobaattinumerollaan. He ovat Risto Asplund ja hänen saksalaissyntyinen vaimonsa Astrid os. Bohnstedt. Astridin sukujuuret ulottuvat syvälle saksalaiseen sirkushistoriaan.

Vuosina 2004–2007 Astrid ja Risto kiersivät Suomea Al Bondos -nimisellä sirkuksella. Pitkään ihmettelin heidän mainonnassaan käyttämiä intiaanihahmoja, joita ei näkynyt kuitenkaan ohjelmassa. Olisiko niin, että tuo 7 Broadnes Indian Show esitys vuosikymmeniä sitten olikin Bohnstedtin perheen esittämä numero? Ja siitäkö johtui kiintymys intiaaneihin? Vai miksi intiaanit?

Kommentit:

Olimme Briitta ja minä mukana kiertueella vuodet 1959 ja 1960 Sirkus Americanossa. Tämä Indian Show 7 BROADNES piti näytöksiä omassa Side-Show teltassaan. Eivät siis olleet Americon ohjelmassa. Syntyjään he olivat saksalaisia. Jos oikein muistan, niin heidän oikea nimensä oli BOSSLE. Liitteenä postikortti. Kuvasta puuttu  lasten isoäiti, joka oli myös mukana show:ssa.
Björn Gammals


No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: