Saturday 4 January 2014

Zirkuskomödianten


"Mustalaisia!" sanoi eräs suomalainen sirkuslainen, kun kysyin mitä tarkoittaa sana Zirkuskomödianten. No – ei se ihan noinkaan ole, mutta hiukan sinnepäin. Tuo sana on paljon käytetty saksankielisissä sirkuskulttuureissa. En ole saanut selville mikä olisi vastaava termi muissa kielissä. Suomessa voitaisiin puhua kiertävistä sirkuslaisista. Kiertolainen on liian negatiivinen sana. Komeljantteri viittaa taas liikaa teatteriin ja silläkin on aliarvostava sävy.

Zirkuskomödianteilla on oma kulttuurinsa, jonka nimittäjänä on kiertävän sirkuslaisen elämä. Siihen synnytään, siihen ei voi liittyä. Kaikki sirkuslaiset eivät ole Zirkuskomödianteja. Zirkuskomödianttien kulttuuri ja perinne siirtyy nimenomaan sirkussuvuissa sukupolvelta toiselle. Heillä ei ole yhteisiä tunnuksia, merkkejä tai viirejä. Oikeastaan ainoa, mikä Komödianteja yhdistää on se, että heidän asuntonsa alla on pyörät. Todisteena heidän omasta kulttuuristaan on, että heillä on oma yhteinen kieli Rumnisch. Tuo kieli on sukua romaanikielelle, mutta eroavaisuuksiakin on niin paljon, etteivät nämä kielet pysty keskustelemaan keskenään. Kaikki Zirkuskomödiantit osaavat enemmän tai vähemmän Rumnischia. Kirjassaan Balleriina hevosen selässä Edith Kleinbarth ei mainitse sanaa Rumnisch, mutta hän puhuu "sirkuskielestä" jota muut eivät ymmärrä.

Voisi hyvinkin ajatella, että Komödiantit polveutuvat suoraan keskiajan kiertävistä näyttelijä- ja katutaiteilijasuvuista ja commedia dell´arte -perinteestä. Polveutuuhan klovnihahmo valkoinen klovni suoraan yhdestä commedia dell´arten hahmoista. Voisin kuvitella, että valkoisen klovnin hahmo on Zirkuskomödianttien perinteestä johtuen ja heidän kauttaan siirtynyt sirkukseen. Ehkä koko Komödiantti-nimityskin on saanut alkunsa commedia dell´artesta. Aika rohkea ajatus, mutta voi jopa pitää paikansa.

Komödianttikulttuuria ei ole sen kummallisemmin historiallisesti kartoitettu tai dokumentoitu ja se johtuu yksinomaan siitä, että Komödiantit eivät mielellään puhu kulttuuristaan ulkopuolisille. Zirkuskomödianttien elinkeino on sirkus. Heidän elämänsä ja työnsä on sirkus. He eivät puhu erikseen artisteista, johtajista, esimiehistä jne. He ovat yksinkertaisesti Komödiantteja. Lapset syntyvät sirkusleiriin, leikkivät toisten sirkuslasten kanssa, käyvät koulunsa valtaosin sirkuksessa ja heidän maailmankuvansa muotoutuu sirkuksen sisällä. Pieneltä sirkuslaiselta saattaa onnistua ponin satuloiminen aiemmin kuin kengännauhojen solmiminen.

On muitakin Komödiantteja. Kaikki ovat tekemisissä esittävän elävän taiteen kanssa ja ovat kiertäviä pyörien päällä olevine asuntoineen. On Komödiantteja erikoisalanaan nukketeatteri, ja Komödiantteja erikoisalanaan teatteri ja teatterinäytökset jne. Zirkuskomödianttien erikoisalaa ovat sirkukset.


No comments: