Thursday 9 January 2014

Hyvää syntymäpäivää, Sirkus


Sirkus täyttää tänään 246 vuotta. Nykymuotoinen sirkusesitys syntyi Lontoossa 9. tammikuuta 1768. Kiitos Philip Astley (8.1.1742–27.1.1814). Hän halusi jotain uutta ratsastuskouluunsa. Vuonna 1769 hän osti kiinteistön Lontoosta läheltä Westminsterin siltaa ja rakensi sille ensimmäisen sirkusrakennuksen, jonka nimeksi tuli The New British School of Amphitheater Riding Ring. Ensimmäinen esitys tapahtui vuonna 1770, ja siitä tuli pian niin suosittu, että amfiteatteri katettiin vuoteen 1779 mennessä. Näin oli syntynyt nykyaikainen sirkus, vaikkei Astleyn esitystä siksi kutsuttukaan kuin vasta 1782. Ymmärrettävästi nuo vuosiluvut ja päivämäärät hieman vaihtelevat eri tiedostoissa Internetissä, mutta tämä päivämäärä tuntuu melko todennäköiseltä. Ainakin Federation Mondiale du Cirque on tätä mieltä.

Kaikesta ylläolevasta johtuen, mielestäni ei voi olla sirkusta ilman hevosia. Niiden ympärillehän se on luotu. Yläkuvassa ruotsalainen The Kosowiik's vuonna 2002. Alhaalla Duo Dzen Uzbekistanista vuonna 2006 ja alimmaisena ihastuttava Jean-Francois Pignon ja hänen vapaat hevosensa 2013.



Kommentit:

Minulla on muutama kuva Popovin kanssa Moskovan suuren sirkuksen teltassa, jossa esiinnyimme isän kanssa 60-lluvun alussa nimellä Olli ja Mervi
Mervi Lintunen


3 comments:

Muutoslaboratorio said...

Minulla on muutama kuva Popovin kanssa Moskovan suuren sirkuksen teltassa, jossa esiinnyimme isän kanssa 60-lluvun alussa nimellä Olli ja Mervi.

Kari Nieminen said...

Ihanaa Mervi! Ne ovat arvokkaita palasia suomalaisessa sirkushistoriassa. Voitko lähettää niitä? Pistetään muidenkin nähtäville.
Terveisin Kari Nieminen
info@reklaamikari.fi
050 557 5922

Muutoslaboratorio said...

Voin lähettää, kun ehdin. Minulla on muitakin kiinnostavia kuvia yms. Äidin arkistot on kohta kasassa sirkusteeman osalta, joten niille olisi hyvä tehdä jotain .... olen jo puhunut asiasta syksyllä.