Sunday 22 December 2013

Lasten Päivän Tivoli


1940-luvun lopussa ja vielä vuonna 1950 lastensuojelutyötä tekevät järjestöt keräsivät rahaa pitämällä Lasten Päivän nimellä kulkevia tapahtumia. Tapahtuma perustui erilaisiin huvituksiin ja lahjoituksina saatuihin herkkuihin, mitkä Suomessa olivat siihen aikaan kortilla ja harvinaisia.  Näitä herkkuja olivat sokeri, suklaa, kahvi ja etelän hedelmät. Olipa eräässä pelissä palkintona kilpikonnanlihaa. Lasten Päivän Tivolissa ajolaitteiden ja pelien lisäksi oli sirkus- ja varieteeohjelmaa.

Lasten Päivän nimissä Suomeen tuli kesällä 1948 tanskalainen Cirkus Brdr. Schmidt. Se kiersi Suomea myös seuraavana kesänä. Tapahtumia järjestettiin usealla eri paikkakunnilla. Suurin tapahtuma oli kuitenkin Helsingissä. Yläkuvassa Cirkus Schmidt Kotkassa Teltan edessä yksi karuselli ja sen takana eläintallit.  Sirkuksella oli useita hevosnumeroita Sirkuksessa esiintyi myös unkarilainen Papin trapetsiperhe. He käyttivät nimeä 3 Ribars.


Tässä kuvassa Lasten Päivän Tivoli on Helsingissä 14.5.–5.6.1948. Oikealla taustalla näkyy Helsingin Messuhalli, jota nykyään Kisahalliksi kutsutaan.  Tivolialueella näkyy sirkusteltan lisäksi ampuma- ja arpajaistelttoja ja muutama karuselli.  Kuva on otettu Stadionin tornista.


Nyt kuvassa on Lasten Päivän Tivoli Helsingissä vuonna 1949. Tivolialue on edellisvuotta suurempi ja monipuolisempi. Alueella on peräti kolme sirkustelttaa.  Isompi valkoinen teltta on Cirkus Schmidtin teltta.  Tumma teltta takavasemmalla on teltta, missä Papin perhe esitti Variete-ohjelmaa.

Kommentit:

Tuossa alimassa kuvassa vuodelta 1949 ei voi olla Cirkus Brdr. Schmidt. Siinä isossa valkoisessa teltassa oli Punaisen Myllyn Revy "Syyssalaatti". Kävin siellä usein katsomassa koska siellä oli myös välillä yksi tai kaksi varieté-numeroa kuten jonglööri Mella & Maud, Trio Lintunen ja Manipulatori Leonardi. Siinä tummassa teltassa oli Varietee-ohjelmaa. Mukana olivat mm. 3 Ribars, Arvo Avenius, Duo Invenius, Julius Sundman jne..
BG

No comments: