Wednesday, 13 November 2013

Timo KanervaLöysin netistä tiedon, että Timo Kanerva on palannut Suomeen ja Tampereelle jo vuonna 2008. Viimeksi näin Kanervan pyöräakrobaattina Särkänniemen esiintymislavalla joskus 70-luvulla. Sitten hän yhtäkkiä hävisi. Kertoivat hänen menneen Saksaan.

Kanerva (s. 8.4.1951) oli lahjakas voimistelija ja tie vei akrobaatiksi. Hän oli samanaikaisesti sähköteknikko. Aktiivisen sirkusuransa hän aloitti 1978. Vuonna 1981 hänellä oli sopimus Kansallissirkuksen kanssa, jossa tapasi tulevan vaimonsa Thekla Quaiserin. Kanerva esiintyi 20 vuotta eri puolilla Eurooppaa. Kun matkat Suomesta käsin tuntuivat työläiltä, hän muutti Saksaan.  Timon lapset Tomi ja Tea Kanerva ovat Saksan ja Suomen kansalaisia ja sirkusammattilaisia.

Loisteliaaseen uraan tuli katkos 1989, kun selkä petti. Selkää koitettiin saada kuntoon nelisen kuukautta, mutta turhaan. Selän kulumat olivat liian pahat. Edessä oli ammatinvaihto ja jäähyväiset akrobaatin uralle. Kanervan maailma romahti, tuli avioero, vakavat mielenterveysongelmat ja lopulta oli pakko siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle.

Uusi elämä jatkuu nyt kuvataiteilijana. Timohan on maalannut aina.  Jo 70-luvulla hän opiskeli maalausta Oiva Meriläisen oppilaana. Vuonna 1986 hän tapasi vanhan voimistelukaverinsa Jarmo Lehdon, joka Ari Backmannin kanssa oli Särkänniemessä koristemaalaamassa tivolilaitteita. Timo meni auttamaan poikia hetkeksi ja innostui alaan.  Hän haki vielä lisäoppia kansainvälisestikin tunnetun taiteilijan Harry Knorrnin alaisuudessa vuodet 1991 ja 1992.

Päälle kuuskymppinen Timo maalaa tänään sydämensä kyllyydestä. Paljon sirkusaiheisia tauluja. Oma näyttelykin on ollut. Mutta näihin maalauksiin palataan toisella kerralla.

Timo Kanerva opettaa Tampereen Mini-Sirkuksen nuoria Särkänniemessä 1977.

Duo Kanerva Kansallissirkuksen ohjelmalehdessä 1983. Thekla Timon olkapäillä.

Kansallissirkuksen ohjelmalehdessä 1981.

No comments:

Post a Comment