Monday, 18 November 2013

Suuri SirkusattraktioniOlisinpa halunut nähdä tuon kuolemanhypyn hevosen selässä sirkuksen katonrajasta. Tämä tamperelaisen elokuvateatteri Scalan ilmoitus oli Kansan Lehdessä 24.5.1912:

SCALA
Kinematografitaiteen erikoisteatteri.
Maanantaina Ensi-ilta ohjelmalla minkä arvoista ei ennen ole elävien kuvien kankaalla naytetty.
Europan suurin mahtinumero ilmestynyt!
Tanskalaisen Nordfilmi tehtaan alkuperäinen kuva. Ei jäljennös.
HUOM.! Vuoden huomiota herättävin uutuus! Kokotunnin -näytelmä. HUOM.!
Yksinoikeus! Huom.! Kuva mikä täydellisesti voittaa jäljittelyn (jäljennöksen).
SUURI SIRKUSATTRAKTIONI
eli Kuolemanhyppy hevosenselässä Sirkuksen katonrajasta.
Mieltäkiihoittava 3-näyt. taiteilijadraama.
Pääosaa esittää kuuluisa filminäyttelija Herra Psilander (Pallander ?). Siis alkuperäinen kuva, ei jäljennös.
Huom.! Kun jotakin erinomaista ilmestyy, niin ei ole jäljittelijöistä puute, jonka vuoksi tahdomme täten arv. yleisöä huomauttaa että eräs elävien kuvien teatteri täällä ilmoittaa lehdissä sama ilmoitus kuin tämäkin, vaikkapa kuva on aivan toisenlainen. HUOM.! Se kuva jota me nyt näytämme, pysyy sisältönsä, näytelmätaiteensa ja huolelliseen näyttämöllepanoonsa nähden kilpailussa voittamattomana.

Elokuvateatteri Scala oli aivan uusi. Se avattiin saman vuoden tammikuussa ja se oli silloin Tampereen suurin. Sen katsomossa oli peräti 468 istuinpaikkaa. Pohjoismaisen Biografikomppanian omistaman teatterin alkutaival ei ollut kaikkein helpoimpia, koska kaksi tulipaloa aiheutti teatterissa pieniä vahinkoja säikäyttäen samalla yleisön. Suurin elokuvateatterin palo Tampereella tapahtui paljon myöhemmin, kun 23.10.1927 elokuvateatteri Imatran tulipalossa kuoli 20 ja loukkaantui 28 henkilöä.

Scalan kuvaa en löytänyt tähän hätään, mutta tässä Maailman Ympäri -elokuvateatterin henkilökunta talvella 1907–08. Teatteri sijaitsi Sandbergintalossa Tampereen Keskustorilla. Takarivissä vas. koneenkäyttäjä Fredrik Giltig, vahtimestari Y. Östberg, voimalaitoksenkäyttäjä Viktor Ylén, vahtimestari ja toinen koneenkäyttäjä Yrjö Suojanen. Keskirivissä pianisti Hugo Rantakari, mandoliininsoittaja Karl Unt, isännöitsijä Elis Rikala ja kitaristi Juhani Brenner. Edessä kassanhoitajat Lahja Hedman ja Hilma Suojanen, heidän välissään penkkipoika Kalle Friman.


No comments:

Post a Comment