Sunday, 10 November 2013

Sirkus Ringling 1949Vähän vasemmalle kallellaan oleva tamperelainen Hämeen Yhteistyö innostui julkaisemaan 10.9.1949 näin mairittelevan puffin amerikkalaisesta sirkuksesta:

Ringling-veljesten, Barnumin ja Baileyn yhdistetty sirkus, joka parhaillaan on kiertueella Yhdysvalloissa, on tosiasiassa pyörillä liikkuva kansainvälinen kaupunki. Sen yli 1 500 "asukasta" – lavastajista trapetsitaiteilijoihin – tulevat maailman kaikista osista.

Sirkuksella on oma sairaala, postitoimisto, parturi ja kauneussalonki, sähkövoimalaitos, omat keitto- ja ruokailulaitokset, oma korjauspaja, poliisi- ja paloasema sekä lakiasiaintoimisto ja mainososastot. Päivittäin tarvitaan 18 000 dollaria työntekijäin ja eläinten ruokkimiseen ja majoittamiseen. Ollen ylivoimaisesti suurin kaikista Yhdysvaltain suunnilleen 30:stä sirkuksesta, Ringling-veljesten sirkus on sijoitettu 43 telttaan, joiden yhteinen pinta-ala on yli 6 hehtaaria. Päätelttaan, jossa esitetään ohjelmaa kolmella areenalla yhtaikaa, mahtuu 16 000 katselijaa.

Sirkus voidaan purkaa iltaesityksen jälkeen ja pystyttää uudelleen vaikkapa 160 kilometrin päähän sijaitsevalle uudelle esityspaikalle seuraavaan iltapäivään mennessä. Neljä erikoisrakenteista sirkusjunaa kuljettaa sirkuksen 1 500 -lukuisen henkilökunnan, sen 700 hevosta, 50 elefanttia, 500 häkeissä olevaa villieläintä, teltat, köysistön ja muut sirkusvarusteet sirkusseurueen ollessa kiertueella. Nämä punaiset ja keltaiset sirkusrautatievaunut, joiden yhteinen pituus on 3,2 km, kuljettavat yli 80 000 tonnia.

Alakuvissa Ringling Bros. and Barnum & Bailey tänään. Norsuparaatin kuvaan eivät mahdu kaikki kolme maneesia kokonaan. Alimmaisessa kuvassa ringmaster Johnathan Lee Iverson ja Paulo Cesar Oliveira dos Santos täydessä vauhdissa.
No comments:

Post a Comment