Wednesday 27 November 2013

Sirkus Miehe 1912



Kansan Lehden ilmoitus 29.8.1912 kertoi, että Tampereelle on saapunut Suomen suurin Sirkus. Kyseessä oli tanskalainen Cirkus Miehe. Esiintymispaikkana oli Aleksanterintori eli nykyinen Pyynikintori. Sirkuksen suurin tähti taisi olla Hubert Cooke, joka jo pari vuotta aiemmin piti sirkusta Helsingin Hippodrom-sirkusrakennuksessa. Silloin mainostettiin, että näytös tuli suoraan Lontoon Hyde Parkista.

Sirkus Miehen lehti-ilmoitusta lukiessa aivan hengästyy:
Ensi kerran Suomessa!
Näytäntökausi Tampereella perjantaista 30 p:stä elokuuta 16 p:ään syyskuuta.
SIRKUS MIEHE
(Epäilemättä Suomen suurin matkustava Sirkus-seurue) saapui Tampereelle, Aleksanterin torille, ja on ensimmäinen Suuri Juhla-Näytäntö Perjantaina Elokuun 30 pnä klo 8,15 j.p.
Huom.! SIRKUS MIEHE on nykyisillä ensiluokkaisilla voimillaan varmasti paras Sirkus, joka tähän asti on Suomessa käynyt. Ensiluokkainen suurkaupungin ohjelma! Suurin ja kaunein hevoskokoelma! Ainoastaan ensiluokkaiset taiteilijat esiintyvät. Naisia ja miehiä kaikista kansoista.
Suuremmoisesta ohjelmasta mainitsemme:
Lentävät miehet Aerian ja Ostara "Punaisiksi taiteilijoiksi" kutsutut. Ei milloinkaan ennen nähty Suomessa. Korkealla sirkuskaton alla tekevät he temppunsa ja heittäytyvät trapetsista trapetsiin yksin ja kaksinkertaisissa uhkahyppäyksissä. Viimeksi kolminkert. hyppäys levitettyyn varmuusverkkoon.
Ratsujoukkue Glauerts, 6 ratsutaiteilijaa samalla hevosella.
4 kaunista Tiikeri-Oritta jotka nti Dora esiintuo 
Vapaaopettelu, joka on ainoa laatuaan Nti Amalia, ensiluokkaisia ennätyksiä liikkuvassa trapetsissa. 
Nti Antonia kievahdus-ratsastajatar.
20 vuosisadan ilmiö hra Harald Senets,
6 oritta esiintuo hra Hubert Cooke.
Nti Louise, ennätystanssijatar
The Cleitous, käsi- ja päätanssijoita
Korkein koulu, ratsastetaan Kouluratsastaja Mr. Hubert Cookelta
Maneesi ilveilijät Mr August ja Lindblom esiintyvät.
Venäläinen posti. Ratsastetaan 9 hevosella neideiltä Isabella ja Antonia.
Mr August ja Lindblom,
Piccolo ja Fred
Nti Isabella, kouluratsastajatar. Ratsastaa myös ilman satulaa. 
Ensiluokkaista Konsertti omalta jouhiorkesterilta alkaa puoli tuntia ennen näytäntöä. 
Oma sähkövalaistuslaitos.
Pilettien hinnat: Varattu paikka 3:50. 1:nen paikka 2:50, 2:nen paikka 1:50, seisomapaikka 1 mk. Lapsilta alle 10 v. puolet. Pilettien myynti aletaan kolmeneljännes tunt. ennen näytännön alkua.
Kunnioituksella H. Miehe, johtaja

Tanskalainen sirkusmuusikko Heinrich Miehe (1846–1915) ja hänen vaimonsa Louise (Schulz) (1849–1932) perustivat sirkuksen 1884. Neljä ensimmäistä vuotta se kulki nimellä Cirkus Thyland. Cirkus Miehe toimi vuoteen 1958 asti. Ohjelmassa mainittu nti Dora on ilmeisesti Dora Miehe Pfänner (1868–1945) ja klovni Mr August oli johtaja itse. Vielä 1950-luvulla löytyy mainitoja Miehen klovniryhmästä ja klovneista Miehe–Steckel.

Alakuvassa Sirkus Finlandian klovni Nick Miehe, joka vuonna 1976 kävi muun sirkusväen kanssa valtiovarainministerille kertomassa mielipiteensä huviveron järjettömyydestä. Hän oli myös tanskalainen ja näin ollen arvaan, että sukua yllämainituille.


No comments: