Wednesday 18 September 2013

Unkarilainen Medrano 1930



Tämä ilmoitus oli Kansan Lehdessä 19.06.1930:

Sirkus MEDRANO
PETOELÄINNÄYTTELY
Ensimmäinen Unkarilainen neljämastoinen jättiläissirkus ja Petoeläinten näytäntö antaa kiertomatkalla Euroopassa ja matkalla Tukholman mailmannäyttelyyn näytäntöjä
TAMPEREELLA Sorinahteella venäläisen kirkon luona
Ainoastaan lyhyt aika Tampereella.
Avausnäytäntö perjantaina kesäkuun 20 p:nä klo 8.30
Joka päivä on näytäntöjä klo 8.30 ip. Keskiviikkona, lauantaisin ja sunnuntaisin kaksi näytäntöä, klo 4 ip. ja 8.30 ip. Päivänäytännössä on sama ohjelma kuin illallakin. Lapset ja sotilaat maksavat puolet kaikilla paikoilla. Joka päivä klo 10:stä alkaen näytetään Eläimet.
Jättiläissirkus MEDRANO
näyttää Rifkabylit-Marokkolaisia, auringon polttamia asukkaita Niilin rannoilta. Opetettuja jääkarhuja, merileijonia, jalopeuroja, susia, hyeenoja, käärmeitä, apinoita, ruskeita karhuja, kuin myös komeita jaloja hevosia raskaista Belgialaisista alkaen aina pienimpiin Shetlannin ponyyn asti. Vapaudessa opetettuja voltijehevosia, korkea koulu, jokkeita ja muita kaunoratsastajia. Blondino, huomiota herättäviä nuorallatanssijoita sirkusteltan kupolikaton alla, Bretini akrobaatit täydessä käynnissä olevassa autossa, 4 taiteilijatarta täyttä laukkaa juoksevilla hevosilla, illusioonitaiteilijoita, mestareita polkupyörällä, klovneja, y.m.
2 musiikkisoittokuntaa 30 miestä pitävät huolen repäisevästä soitosta
Lippujen hinta kohtuullinen. Lippuja saa klo 10:stä alkaen sirkuskassassa. Meidän telttaan mahtuu 3,000 katsojaa ja voivat nämä istua huoletta olkoon ilma minkälainen vaan.

Ilmoitus kertoo, että kyseessä on  unkarilainen sirkus. Medrano-nimisiä sirkuksia on ollut tai on myös Italiassa, Ranskassa ja Itävallassa, varmaan muuallakin. Aika iso teltta heillä oli. Tosin siihen aikaan ei ollut yksittäisiä tuoleja, vaan katsomossa istuttiin pitkillä penkeillä.  Vertailun vuoksi: nykyään Sirkus Finlandian katsomossa on 1 200 istuinta.

Tampereen Ortodoksikirkon vieressä on nähty sirkusta nykyäänkin. Alhaalla kuva Sorin Sirkuksesta 1999. Alimmaisessa kuvassa Uudemman Zirkustaiteen Ryhmä Bandit Kronika Sorinaukiolla 14.8.2004. Nykysirkusta molemmat.



No comments: