Friday, 2 August 2013

Taikuri, noita ja parturi Erik ArppeErik Reinhold Arppe syntyi Helsingissä 27.4.1892. Hän pääsi jo pikkupoikana katsomaan ulkomaalaisen taikurin esityksen ja mieltyi taikatemppuihin. Vuonna 1909 Arppe sai taikatemppuihin yksityisopetusta Tohtori Faustilta. Tämä oli tanskalaissyntyinen Christian Lind-Hansen, joka piti Helsingissä taikavälinekauppaa. Vuonna 1911 Arppe esiintyi ensimmäisen kerran helsinkiläisessä elokuvateatterissa.

Vuonna 1912 vieraili Helsingissä Maxim-elokuvateatterissa maailmankuulu illusionisti Chevalier Ernest Thorn, jolta Arppe sai monta hyvää ideaa ja temppua. Ensimmäisen maailmansodan vuosien jälkeen Arppe tunnettiin taiteilijanimellä Eric Reinhold. Ilmaan kohoavasta Phantom-nimisestä naisesta, tuli varsinainen kansanmenestys, ja sitä Arppe esitti vuosina 1924–1934.

Helsingistä vuonna 1924 Kemijärvelle muuttanut Arppe perusti paikkakunnan kolmannen parturiliikkeen. Erik Arppe avioitui vuonna 1926 romaniheimoon kuuluvan Fanni Flinkin kanssa. Fannilla oli oma kampaamotuoli liikkeen takaosassa. Vuonna 1934 Rovaniemellä mainosti palveluitaan kahdeksan parturiliikettä, joista ainakin kolmessa oli myös kampaamo. Yksi näistä oli E. R. Arppen Parturi ja kampaamo hotelli Lipposen alakerrassa. Ainakin kemijärveläiset pitivät Arppea taitavana parturina, ja häntä puhuteltiin parturimestariksi.

Arppe tuli tunnetuksi siitä, että hän esiintyi lavalla hienostuneesti frakkiin pukeutuneena. Hänen ohjelmistoaan aikalaiset pitivät monipuolisena ja ajankohtaisena ja temppuja nerokkaina ja loppuun asti hiottuina. Erik Arppen taikurivälineistö tuhoutui Lapin sodassa Kemijärvellä.

Tutustuminen Solmu Mäkelään 1950-luvun alussa sai Arppen liittymään Suomen Taikapiirin jäseneksi. Alan kansainvälisessä kongressissa Itävallassa elokuussa 1958 Arppe esitti taikatemppuja tyyliteltyyn lapinpukuun pukeutuneena. Vuoden 1967 kokouksessa Baden-Badenissa hänen sanotaan olleen tapahtuman kuvatuin  mies. Arppen on siis täytynyt hankkia uusia taikavälineitä 1950-luvulla. Tulipalo tuhosi Arppen omaisuutta myös kesällä 1970.

Erik Arppen harrastuksiin kuului näytteleminen ja torvisoitto Kemijärven VPK:ssa. Fanni Arppe kuoli vuoden 1970 lopulla, minkä jälkeen Erik Arppe muutti Turkuun. Sieltä hän oli 7. elokuuta 1977 tulossa käymään Kemijärvellä, mutta matkanteko keskeytyi Tampereelle. Mestari oli tullut tiensä päähän.

Lähde: Lapin maakuntamuseon Raito-lehti 2008. Päivi Rahikainen: Manipulaattorista Lapin Noidaksi – taikuri Erik Arppe..

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: