Thursday 1 August 2013

Linnanmäki 1954



Peacockista 1954 olikin jo juttua, mutta sirkus- ja varieteetaiteilijoille oli esiintymispaikkoja muuallakin Linnanmäellä.

Kesän aikana 1954 puistossa oli pari maailmantähteä, vaikka heistä ei ohjelmavihossa kuvaa ollutkaan. Toinen  näistä oli maailmankuulu klovni Charlie Rivel ja toinen ranskalainen tumma laulajatar Josephine Baker. Linnanmäki ei vielä silloin ollut artistien keskuudessa tunnettu ja luottamus oli vasta hakusessa.  Josephine Bakerin kohdalla tämä asia konkretisoitui siinä että hän halusi palkkionsa etukäteen. Tilanne oli hieman hankala. Oli viikonloppu ja silloin pankit olivat kiinni. Onneksi Linnanmäen taustavoimiin ja avainhahmoihin kuulunut Svend Jarlström pystyi lainaamaan rahaa niin, että Baker saatiin lavalle.

Lintsille valmistui uusi ulkoilmanäyttämö ja sen vieressä oli usein huimia ilmanumeroita. Tällaisia olivat korkealla tapahtuvat nuorallakävelynumerot, pylväässä olevat trapetsinumerot ja mastonumerot, jotka tapahtuvat korkean taipuisan maston nenässä. Nuoranumeroita edusti mm. Les Torreanis.

Teatterihallissa oli jälleen ”Suuri neekerikuningas Chief Ormashi ryhmineen, joka vei katsojat salaperäiseen Afrikkaan ja katsomaan mustaa magiaa ja villejä viidakkotansseja”. Yläkuvassa ryhmän Amina-tyttö. Käärmetansseissa käytetään yleensä python–käärmeitä, jotka ovat kuristajakäärmeitä. Ne eivät juuri ole ihmiselle vaarallisia, vaikka voivat olla kooltaan suuria.  Ormashilla oli myös kobra, joka on myrkkykäärme.  Eräänä lauantaina huomattiin, että se oli kadonnut.  Henkilökunnalle annettiin kehotus pitää silmät auki. Käärme oli kateissa sunnuntain ja maanantaina Peacock-teatterin siivooja päästi huudon. Käärme oli löytynyt.  Käärme oli siis matkannut puiston toiselle reunalle.

Lähde: Markku Aulanko


No comments: