Thursday, 29 August 2013

Kuka oli Ursus?Kyselin 5.8.2013 Puolustusvoimien kuva-arkistosta löytyneestä Ursus-kahlekuninkaan kuvasta. Yläkuvassa Ursus on vasemmalla ja avustaa alikersantti, tasapainotaiteilija Huttusta. Yksi vinkki löytyi netistä. Sivulla kerrotaan Malmin torista 1920–1930 -luvuilla ja vähän myöhemminkin.

Torin ainutlaatuinen tekijä oli kuitenkin Aikion Ollin sirkus. Siellä oli lapsille ja aikuisille karuselli, onnenpyöriä, ampumateltta, käärmeitä ja karhu. Voimamies Ursus väänteli hevonkenkiä ja teki korttitemppuja: pyysi katsojaa ottamaan pakasta umpimähkään kortin ja ilmoitti, että se on ristikunkku. Oikein, totesi yleisön edustaja. Mutta pojat hyväkkäät nappasivat kerran salaa koko pakan. Kaikki kortit olivat ristikuninkaita.

Tivolin lisäksi torilla vieraili surmanajaja, joka hurjasteli rautapallossaan. Mustalaiset toivat torille vainajiaan hyvästeltäväksi. Usein kohosi torille suuri teltta. Sanomaansa julistivat yhtä hyvin iikollit kuin helluntailaiset. Yleislakon aikana 1956 torikaivon ympärille kerääntyi työläisiä.

Tässä samalla siis syntyi toinenkin kysymys. Mikä ihme oli Olli Aikion sirkus?

Lähde: Aarne Laurila – Malmin tori huviksi ja hyödyksi

Kommentit:

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Ursuksen poika asuu Tukholmassa. 

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Katso:

http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/02/ursus-1943.html  

http://sirkusteltta.blogspot.fi/2013/08/kahlekuningas-ursus.html  

http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/02/kahlekuningatar-elisabet-1930-shackle.html  

http://sirkusteltta.blogspot.fi/2015/01/taikuri-ja-kahlekuningas-k-v-langstrom.html  

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

.

1 comment:

  1. Ursuksen poika asuu Tukholmassa.

    ReplyDelete