Monday 29 July 2013

Norjan suurimmat sirkukset




Klovni Sebastian on toistamiseen sirkuskiertueella Norjassa, niinpä olen häneltä udellut tietoja sikäläisestä sirkusmaailmasta. Norjaa kiertää tällä hetkellä kolme perinteistä sirkusta. Suurimman sirkuksen tittelistä kilpailevat Cirkus Arnardo ja Cirkus Merano. On hankala sanoa, kumpi loppujen lopuksi on suurempi tai laadukkaampi. Cirkus Zorba taas on ottanut aivan toisen linjan ja ilmoittaa olevansa ”Världens största lilla cirkus” eli maailman suurin pikkusirkus.

Norjassa on viime vuosina ollut kova kädenvääntö sirkuselefanttien olemassa olosta. Välillä suuretkin eläintensuojelijoiden joukot seisovat kassavaunujen edessä jakaen flyereitä. Lähinnä tämä koskee Arnardoa ja Meranoa, joilla on norsunumero, mutta myös Zorba on saanut osansa. Lehdistö myös kirjoittaa aktiivisesti asiasta. Tavallisesti mielenilmaukset sirkusten ympärillä ovat menneet rauhallisesti.

Cirkus Arnardo on maan vanhin sirkus. Sen perusti vuonna 1949 taikuri Arne ”Arnardo” Otto Lorang Andersen, joka tunnettiin yleisesti sirkuskuninkaana. Arne Otton pojanpoika on jatkanut isoisänsä perinteitä ja nähdään tänäkin vuonna Arnardon ohjelmassa illuusionumeron kanssa. Sirkus on pyörinyt perhesirkuksena alusta lähtien. Vuodesta toiseen Arild Arnardo (kuva ylinnä) on tuottanut uuden sirkuksnäytöksen huippuartisteilla. Tämän vuoden esiintyjistä voisi mainita klovnin Davis Vassallon (kuva ylhäällä) sekä norsunumeron, jonka esittää Andreas Quaiser suomalaisen Aila-vaimonsa ja lastensa kanssa.

Cirkus Meranon perusti Knut Dahl vuonna 1975. Tuohon aikaan tirehtööri oli vasta 22-vuotias. Merano oli alkuaikoina kova kilpailija Arnardolle, koska se toi ensimmäisenä Norjaan uudet valo- ja show-tekniikat, jotka olivat ennennäkemättömiä. Myöhempinä vuosina on Arnardo taas ottanut Meranoa kiinni noissa asioissa. Parhaimpina vuosinaan Merano kiersi kahdella sirkuksella, joista toinen vieraili Norjan lisäksi Ruotsissa. Vuonna 1994 Merano jatkoi kiertuettaan kolmella kuukaudella Puolassa. Dahlin sirkus on ainoa Norjan sirkuksista, jonka kiertue ulottuu pohjoiseen aina Finnmarkin lääniin saakka. Meranon eräs tavaramerkki on näyttävät paraatit ja finaalit. Paraateissa esiintyjät näyttäytyvät upeissa sirkuksen teettämissä paraati-asuissa. Finaalinumerona taas esitetään valtaisa ilmalla täytettävä figuuri, joka nostetaan teltan kattoon. Meranolla on aina laadukas ohjelma, tänä vuonna mm. Finlandiassakin 2004 nähty antipodisti Jan Navratil, klovniduo Gin & Toni (kuva alhaalla) sekä upea Juan Gutierrezin (kuva alinna) papukaijanumero. Ja tottakai Sebastian eli Séppo Tauriainen.

Lähde: Sebastian



No comments: