Friday 7 June 2013

Taikuri Zati Sungur



Zati Sungur (1898–1984) oli Turkin kansallistaikuri. Meidän kansallistaikurimme Solmu Mäkelä tunsi hänet hyvin. Tämä postikortti kuvaa julistetta vuodelta 1958 ja se kuuluu Solmun kokoelmiin.

Hän hallitsi myös vatsastapuhumisen taidon. Hän oli myös kerännyt elämänsä varrella huomattavan kokoelman taika-alan kirjoja ja esiintymisvälineitä. Hän esiintyi 1920 Berliinin Wintergartenissa ja jatkoi sieltä kiertueella useissa Euroopan maissa. Vuosina 1922–1936 hän kierteli seurueensa kanssa Pohjois- ja Etelä-Amerikkaa menestyksellisesti. Kotiinpaluun jälkeen hän esiintyi kotimaassaan ja naapurimaissa. Toisen maailmansodan jälkeen Zati Sungur oli jälleen ahkerasti liikkeellä. Vuonna 1983 hän oli jälleen Pohjois-Amerikassa. Zati Sungur kuoli kesken uusien kiertuesuunnitelmiensa Istanbulissa kesällä 1984.

Zati Sungur käytti aluksi taiteilijanimeä Conde Sati von Richmond ja myöhemmin nimeä Zati Bey. Hänen kiertueeseensa kuului kymmenen henkeä ja tonneittain tavaraa. Ohjelmistoon sisältyivät kaikki suuret illuusiot ja esitys kesti kaksi tuntia. Hän oli valloittava esiintyjä ja hän hallitsi täydellisesti useita maailmankieliä. Kemal Atatürk myönsi hänelle ansiomitalin.

Lähde: Simsalabim-lehti 157.

.

No comments: