Friday 14 June 2013

Maailman Jongleerauspäivä 15.6.2013


Calle Jr eli Carl-Johan Jernström Sirkus Finlandiassa 2013.

Huomenna lähtevät liikkeelle kaikki käteen sopivat esineet ympäri maailmaa. Kannattaa varmuuden vuoksi vähän vilkuilla ympärilleen. International Jugglers' Association (IJA) järjestää vuosittain kaikkia jonglöörejä yhdistävän päivän, Maailman Jongleerauspäivän. Yhdistyksen sivuilla on lista päivän tapahtumista eri puolilla maapalloa. Saadaanpa nähdä tuleeko sinne Suomesta mitään.

Jonglööraus tai jongleeraus on sirkustaiteeseen kuuluva fyysinen taito, jossa useita esineitä heitellään rytmikkäästi ja näyttävästi ylöspäin ja otetaan kiinni niin, että useita esineitä on yhtä aikaa ilmassa. Jonglööriksi kutsuttu esiintyjä käyttää esityksessä yleensä käsiään, mutta niin sanotut antipudistit eli jalkajonglöörit jalkojaan. Heiteltäviä esineitä voivat olla pallot, renkaat, keilat tai mitkä tahansa arkiset esineet, tulijongleerauksessa palavat soihdut. Jonglöörit voivat esiintyä paitsi yksin myös pareittain tai isompana ryhmänä, jolloin esineitä heitellään myös toisilleen.

Sana jonglööri on ilmeisesti peräisin latinan sanoista iocus ’vitsi’ ja ioculor ’pilailla’ tai ’ilvehtiä’. Niistä on muodostunut muinaisranskan jogler ja keskiajan englannin jogelen.

Päivän innoittamana tässä muutama kuva jonglööreistä.

The Pop Corns eli Sari Mäkipäää ja Tiina Tanner Tampereen Mini-Sirkuksen esityksessä 1978.

Rogerio Gonçalves vaimonsa avustamana Sirkus Finlandiassa 2004.

Alan Sulc Sirkus Finlandiassa 2006.

Dustin Nicolodi Sirkus Finlandiassa 2010. Siinä tuli samalla syötyä yksi noista omenoista.

Katutaiteilija Jason Maverick Tampereen Teatterikesässä 2011.

Circus Kazanin jonglööriryhmä Monacossa 2013.

Miss Stilyana eli Stilyana Tomova Sirkus Florentinossa 2013.

No comments: