Friday, 18 January 2013

Carl-Gustaf JernströmVuonna 1967 merimies Carl-Gustaf Jernström pestautui ruotsalaiseen, 1940-luvulla perustettuun  Cirkus Scalaan telttapojaksi. Kaksimastoinen teltta oli 32 metriä halkaisijaltaan ja siihen mahtui yli 1100 asiakasta. Kahtena seuraavana vuonna hän oli jo telttamestari ja Scalan kiertue ulottui myös Suomen puolelle. Vuonna 1969 Scala kävi myös Oulussa ja sillä reissulla Calle tutustui Leena Jurvakaiseen, tulevaan elämänkumppaniin. Seuraavana talvena Cirkus Scala aloitti Itä-Euroopan kiertueen. Sen jälkeen Calle oli Moskovan Suuren Sirkuksen Pohjoismaiden kiertueella.

Vuonna 1971 työnantajaksi tuli ruotsalainen Cirkus Ray Miller ja titteliksi telttamestari. Sirkuksella oli käytössään tanskalaisen Cirkus Schmidtin lähes loppuunkäytetty kangasteltta, joka veti vähän yli 1000 henkeä. Esiintyjinä oli mm. suomalainen jonglööri Henrico ja ohjelman kokosi Thord Junge. Kesät 1972–1975 Calle kiersi Leenansa kansa Eurooppaa esittelemässä sillivalas Jonahia. Tuttavapiiriin ilmaantuivat työn puitteissa myös Tom Hertell ja Jan Eklund.

Jo kesällä 1975 kuultiin Ruotsista huhuja Ray Millerin tarun lopusta. Calle Jernström osti Millerin teltan ja ryhtyi vetämään omaa sirkusta. Sirkus Finlandian ensi-ilta oli 20.4.1976.

Viime vuonna Finlandian esitystä kävi seuraamassa yli 200 000 katsojaa. Juontajana oli sirkustirehtööri Calle Jr. Hälinää sirkuskentällä seurasi sivusta sirkustirehtööri Calle Sr. 

Yläkuvassa Leena ja Calle. Alakuvassa Ray Millerin ohjelmalehden kansi.

No comments:

Post a Comment

Lähetä kommentti: