Tuesday 6 November 2012

Calliope



Calliope oli eeppisen runouden muusa Kreikan mytologiassa. Tunnetummaksi calliope on tullut soittopelin nimenä. Se tuottaa äänen kaasun, höyryn tai paineilman avulla. Vanhanajan veturinpillikin oli calliope. Hevosten vetämät calliope-vaunut kuuluivat ennenvanhaan sirkusparaateihin, varsinkin USA:ssa, mutta on niitä Euroopassakin käytetty. Musiikki raikui kilometrien päähän. Yläkuvassa 1920 rakennettu Two Jesters calliope-vaunu, jossa oli 36 pilliä.

Suomenkielistä nimeä tälle soittimelle en ole löytänyt. Höyrykäyttöisiä calliope-soittimia kutsuttiin myös höyry-uruiksi tai höyry-pianoiksi. Höyrykäyttöisiä oli runsaasti jokilaivoilla ja sirkuksissa. Samasta höyrykoneesta kun saatiin sähköä ja voimaa erilaisiin laitteisiin. Calliopeta voi soittaa joko käsin tai mekaanisesti kuten automaatista pianoa. Höyry-calliopen viritys on lähes mahdoton tehtävä, johtuen kuuman ilman aiheuttamasta elämisestä metallipillissä.

En ole koskaan kuullut tätä luonnossa, mutta uskallan veikata, että Sirkus Finlandian katu-uruissa on kauniimpi sointi. Sekin on joskus osallistunut paraateihin kuorma-auton lavalla.

No comments: