Sunday 28 October 2012

Taikuri Al Dante



Kuudes päivä oli juttu amerikkalaisesta taikuri Dante'sta. Nyt esittelen paljon nuoremman, suomalaisen Al Dante'n. Lapualainen Heikki Kulju sai käsiinsä 11-vuotiaana pari taikatemppuja käsittelevää kirjaa. Se oli tulevan ammattitaikurin alkupiste. Ensimmäisen julkisen esiintymisen hän suoritti 14-vuotiaana 1965. Jo vuosina 1973–75 Al Dante suoritti koko mantereen ympäri ulottuvat esiintymiskiertueet Yhdysvaltoihin ja Kanadaan esittäen 1,5 h taikashow’ta kansainväliselle yleisölle. Sen jälkeen seurasi pari kautta Linnanmäen Peacock-varieteeteatterissa, kausi Sirkus Finlandian kiertueella, Särkänniemen huvipuisto, lukuisia TV-esityksiä, sadoittain koululaisnäytöksiä jne.

Heikki Kulju on kuitenkin pohjimmiltaan liikemies. Vuonna 1979 hän alkoi harrastaa maahantuontia esiintymisten ohella ja näin se jatkuu tänäänkin. Vuonna 1989 Al Dante siirtyi osavuotiseksi Floridan kansalaiseksi hankkimalla talon Yhdysvalloista. Talvet asuttiin Floridassa ja esiintymisiäkin riitti. Bisnestäkin hoidettiin samaan aikaan. Kymmenen vuotta sitten Kulju ryhtyi tuomaan tuotteita myös Kiinasta. Taikurivälineitäkin on kaupan laajat valikoimat. Kauppalehden menestyjälistalla viime vuonna Kuljun yritys Uranus-Tuonti Oy oli Lapualla toisella sijalla.

Jälkikasvukin on varmistamassa yritystoimintaa. Lapsia on kolme ja lastenlapsia neljä. Heikki harrastaa myös lentämistä omalla pikkukoneella, radioamatööri hän on ollut pienestä pitäen, rotary-toiminta on lähellä sydäntä, upouudella asuntoautolla suunnitellaan reissua Etelä-Eurooppaan, hän on Seinäjoen Seudun Suomi-Amerkka ry'n puheenjohtaja . . . Meikäläiselle tuli jo hiki tätä kirjoittaessa. On siinä Elisa-vaimolla ollut tekemistä tällaisen vauhtivillen kanssa.

Molemmat valokuvat ovat vuodelta 1977, jolloin Al Dante kiersi Sirkus Finlandian kanssa. Yläkuvassa vasemmalta sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernström, taikuri Al Dante ja kävelevä sirkustietopankki Markku Aulanko.


Kommentit:

Kuka seisookaan alimmaisen kuvan oviaukossa? Sehän on Sven Berglund, myöhemmin tunnettu nimellä Mr. Apollo
terv. MA 

++++++++++++++++++++++

Mielenkiintoinen kokonaisuus!
Löytyi sattumalta, kun katselin Heikki Kuljun sivuja 28.3.2013.
Heikki kertoi tänään lähtevänsä Espanjan kietueelle muutamaksi viikoksi uudella upealla asuntoautolla" Hyvä. 

terv. timo a. 

+++++++++++++++++++++

2 comments:

Anonymous said...

Kuka seisookaan alimmaisen kuvan oviaukossa? Sehän on Sven Berglund, myöhemmin tunnettu nimellä Mr. Apollo! terv. MA

Anonymous said...

Mielenkiintoinen kokonaisuus!
Löytyi sattumalta, kun katselin Heikki Kuljun sivuja 28.3.2013.
Heikki kertoi tänään lähtevänsä Espanjan kietueelle muutamaksi viikoksi uudella upealla asuntoautolla" Hyvä. terv. timo a.