Wednesday 1 August 2012

Sirkus Ducander



Tänään on suomalaisen sirkuksen syntymäpäivä. Ensimmäinen suomalainen telttasirkus oli Sirkus Ducander. Se aloitti kiertueensa Terijoelta 1.8.1896 isolla 2 000 hengen teltalla. Ducanderin veljekset olivat aikaisemmin käynnistäneet ratsastusharrastusta sekä Turussa että Helsingissä. Sirkus Ducander meni konkurssiin kolmen vuoden kuluttua, mutta Carl Ducander pysyi suomalaisen sirkuselämän isähahmona kuolemaansa saakka järjestäen säännöllisiä sirkusesityksiä ensin Helsingin Sirkuskadulla sijainneessa Siltasaaren maneesissa lähes 20 vuoden ajan ja sen jälkeen Heikinkadulla sijainneessa Hippodromissa. (nykyisen Kisahallin B-osan paikalla).

Sen jälkeen on Suomessa kierrellyt kaikenlaisia sirkuksia enemmänkin – suomalaisia ja ulkolaisia. Toisten kanssa on tultu toimeen ja toiset on otettu vastaan vihollisina. Välillä on riidelty ja toisinaan taas reissattu sulassa sovussa.

Yläkuva on malliesimerkki hyvästä sovusta. Siinä on samassa lyhtypylväässä Sirkus Kalevan ja Kansallissirkuksen julisteet Järvelässä 1982. Näytökset olivat peräkkäisinä päivinä ja väkeä riitti molemmille.

Alakuva taas osoittaa mitä mieltä puolalaiset olivat vastaperustetusta Sirkus Finlandiasta vuonna 1976. Sirkus Warszawan toi Suomeen Ohjelma-Apu Oy.


No comments: