Friday 10 August 2012

Automaatit



Eilinen juttu liittyi Carl Friedrich Treun julisteeseen. Siinä kerrotaan, että esiintyjä oli Mekanicus, joka esitti Mekaniska konster. Kyseessä oli siis eräänlaisten automaattien esittäminen. Tämänpäiväiset kuvat liittyvät Monacon nukkemuseon Nukke- ja automaattikokoelmaan.

Viuhkamies (ylhäällä) suoritti nappia painamalla seuraavanlaisen rutiinin: Vasemmalla lähtötilanne. Kun nappia painettiin, niin nuken silmät liikkuivat ja nukke vaihtoi painoa jalalta toiselle. Sen jälkeen nukke siirsi vasemmassa kädessä olevan viuhkan kasvojensa eteen. Kun viuhka siirtyi pois, niin pää oli kadonnut. Sen jälkeen oikea käsi kohotti arpakuution kantta ja sieltä tuli näkyviin nuken pää. Taas pään silmät liikkuivat. Tilanne on kuvattu oikeanpuoleisessa kuvassa. Tämän jälkeen oikea käsi sulki arpakuution ja kun vasen käsi jälleen siirsi viuhkan pois, niin pää oli ilmestynyt normaalille paikalleen. Liikesarja oli siis melkoisen pitkä. Voi vain kuvitella millainen kellosepän koneisto nuken sisällä on. Nukke on vuodelta 1870.


Tässä toisessa kuvassa on pujopartainen herrasmies, joka pitää vasemmassa kädessään ikäänkuin kirjaa. Hahmo oli noin metrin korkuinen ja suoritti seuraavan rutiinin: Nuken oikeassa kädessä on kynä ja vasemmassa kädessä lehtiö. Kun nappia painettiin, niin hahmo liikutti silmiään ja vaihtoi asentoa jalalta toiselle. Nukke katsoi vastapäätä seisovaa "mallia" ja piirsi oikealla kädellä vasemmassa olevaan lehtiöön. Taas hahmo katsoi mallia ja muutti samalla olkapäiden asentoa ottaakseen paremman asennon. Taas se piirsi jotain. Sitten se taas vaihtoi painoa jalalta toiselle. Lopulta nukke veti vasenta kättä vasemmalle ja näytti lehtiössä olevaa kuvaa mallille eli siis katsojalle. Nukke kohdisti omankin katseensa kädessään olevaan lehtiöön. Lehtiössö oli todella naaman kuva ja mitä ihmettä! Kuvassa olevat silmät ja kulmakarvat liikkuivat. Hetken ajan kuluttua nukke jälleen siirsi lehtiön takaisin alkuperäiseen asentoo ja esitys oli päättynyt.

Nuket olivat esillä Monte Carlon sirkusfestivaalien aikaan vuonna 2009 ja siellä oli 4–5 kpl sellaisia nukkeja, joita henkilökunta esitteli. Näyttelyssä oli toki paljon muitakin nukkeja, mutta automaatit olivat silloin näyttelyn teema.

No comments: