Friday 13 July 2012

Tulenpuhaltaja ja tulennielijä



Tulenpuhallus ja tulennielentä ovat kaksi eri asiaa. Tulennielentä tarkoittaa palavan soihdun viemistä suuhun ja suun sulkemista sen ympärille siten, että liekki tukahtuu ja sammuu. Tulennielentä on suosittu ohjelmanumero sirkuksessa sekä katutaiteilijoiden keskuudessa. 1880-luvun loppupuolella tulennielentä alkoi yleistyä sirkuslaisten keskuudessa. Tulennielennässä on hyvin vähän salaisuuksia. Ei ole olemassa niinsanottua "kylmää liekkiä", eikä esiintyjän suussa ole mitään erityistä ainetta syljen lisäksi. Yläkuvassa Jakobin Sirkuksen tirehtööri Petteri Jakobsson nielee tulta edelliskesänä Tampereen Teatterikesässä.

Tulenpuhallusta käytetään usein sirkuksessa esityksen jännittävimmässä vaiheessa. Tulenpuhallus on tulitaiteilijoiden temppu, jossa luodaan tulipatsas puhaltamalla tulenarkaa nestettä palavaan soihtuun. Myös monet black metal -musiikkia esittävät yhtyeet ovat käyttäneet tulenpuhaltajia visuaalisen ilmeensä luomisessa. Monilla tarueläimillä, kuten lohikäärmeillä, on uskottu olevan kyky sylkeä tulta luonnostaan.

Tulenpuhalluksen ensisijainen vaara on suun limakalvojen vaurioituminen. Suurin vaara on kuitenkin palavan nesteen vahingossa keuhkoihin vetäminen, joka voi aiheuttaa kemiallisen keuhkokuumeen tai jopa kuoleman. Tulenpuhaltajan pitäisi välttää räjähtävien nesteiden, kuten alkoholin käyttöä. Bensiiniä ei voi eikä saa käyttää missään tapauksessa, sillä se syövyttää ja voi aiheuttaa kuoleman. Usein käytössä on parafiini tai puhdistettu lamppuöljy. Alakuvassa ukrainalainen fakiiri Fire-Man eli Anatoli Youkov puhaltaa tulta Sirkus Finlandiassa 2004.

No comments: