Monday 16 July 2012

Seppo Leivon elämänkerta



Yksi kansainvälisesti tunnetuimmista jonglööreistämme oli Seppo Leivo (11.2.1924–15.10.2006). Veljenpoika Osmo Leivo on nyt toimittanut mielenkiintoisen kirjan Seppo Leivon elämästä. Kirjan nimi on Zeppo Nievo ja muu elämäni. Tuo sukunimi väännettiin joskus myös muotoon Lievo tai Leino, riippuen vähän mainosten laatijasta.

Seppo Leivo aloitti jo nuorena poikana. Jatkosodan aikana hän kuului viihdytysjoukkoihin ja Karhumäki tuli hyvinkin tutuksi esiintymispaikaksi 18-vuotiaalle nuorukaiselle. Olympiavuonna 1952 hän muutti vaimonsa kanssa siirtolaisena Kanadaan, josta käsin hän teki merkittävän uran monipuolisena ja taitavana jonglööritaiteilijana Pohjois-Amerikassa, jopa Hollywoodia myöten. Seppo oli tosi kielinero, hän puhui ainakin 10 kieltä ja opetti taiteilijauransa jälkeen ontariolaisille koululaisille saksaa, ranskaa ja espanjaa – opiskeltuaan itse sitä ennen itselleen maisterin paperit.

Yksi tärkeimmistä Seppo Leivon opettajista ja tukijoista oli hänen isoveljensä Osmo Leivo (1915–1960), joka oli myös jonglööri, joka käytti taiteilijanimeä Osmo Armand. Sanottakoon vielä tarkennuksena, että Osmo Leivo senior oli kirjan toimittaneen Osmo Leivo Juniorin isä. Kirja löytyy ainakin nettikaupoista.

No comments: