Sunday, 1 July 2012

Circus F. AhrendTurun Linnassa oli vuonna 2002 näyttely Yhtä Sirkusta! Näyttelyllä juhlistettiin sirkuksen Suomeen tulon 200-vuotisjuhlia. Näyttelyssä oli esillä myös osa Turun maakuntamuseon kokoelmissa olevista vanhoista julisteista. Muutamista julisteista tehtiin postikortteja. Tässä yksi niistä.

Circus Ferdinand Ahrend vieraili Suomessa vuoden vaihteessa 1886–1887. Perheyritys tuli Ruotsista Suomeeen ja jatkoi matkaa Venäjälle. Vierailu alkoi Oulusta syyskuussa 1886 ja kulki Oulusta Kokkolaan, Pietarsaareen, Uusikaarlepyyhyn ja sieltä Vaasaan. Vaasassa oltiin vuodenvaihde. Helmikuussa 1887 jatkettiin matkaa Tampereelle, sieltä Turkuun ja sen jälkeen Poriin. Lappeenrannan kautta mentiin Venäjälle. Sven Hirnin kirjan (Sirkus kiertää Suomea) mukaan esityksiä leimasi enemmän yritteliäisyys kuin taidokkuus.

Juliste on Turun vierailusta. Juliste oli kaksikielinen ja sellainen ladottiin kutakin esityspäivää varten erikseen. Julisteissa oleva kuva ja teksti vaihteli päivän mukaan. Tämä näytös on siis ollut klo 8 jälkeen puolen päivän eli klo 20.00. Suomenkieliset sanat ovat tämän julisteen latojalla olleet vielä hakusessa. Föreställning (esitys) on käännetty muotoon esitelmä. Muissa tätä vierailua koskeneissa julisteissa on käytetty näytäntö-sanaa. Tämä juliste on vierailun loppupäästä. Julisteessa kerrotaan, että lauantaina on viimeinen lastennäytös klo 14.00 ja viimeiset kokonäytökset ovat sitten sunnuntaina klo 18.00 ja klo 20.00. Näytös ei siis liene ollut kovin pitkä. Sen aikaisen käytännön mukaan siinä oli kuitenkin lopussa pantomiimi, tällä kertaa Suuri Beduini manöveri. Kyseessä lienee siis ollut beduiiniasuissa esitetty juonellinen ratsastusnumero. Eri päivinä saatettiin esittää eri pantomiimi.

No comments:

Post a Comment