Friday 29 June 2012

Lauri Vartiainen



Lauri Vartiainen kiinnostui huvipuistoista ja niiden laitekannasta jo ainakin neljännesvuosisata sitten. Häntä kiinosti huvipuistojen laitteet, niiden valmistajat, kapasiteetit. Hän kanavoi tietonsa muidenkin käyttöön perustamalla vuonna 1999 huvipuistoja puolueettomasti esittelevän huvipuistosivuston www.huvipuisto.net. Sivuilla on erilaisin tilastoin ja valokuvin esitelty Suomen huvipuistot ja teemapuistot ja kiertävät tivolit. Sivuilla on esitelty myös jo lakkautettuja puistoja kuten Huvipuisto Fanfaari Keravalla ja Helsingin Itäkeskuksessa toiminut sisäpuisto. Nettisivusto ei siis ole minkään erityisen huvipuiston mainossivu vaan pyrkii esittelemään tasapuolisesti kaikki.

Leipänsä Lauri ansaitsi valmistamalla kirjastoautomatiikkaa autotalliverstaassa. Oma toimeentulo oli siis turvattu. Jossain vaiheessa Laurin harrastus alkoi saada vakavampia muotoja. Hän hankki ensimmäisen laitteensa. Kyseessä oli monet huvipuistot nähnyt Roud Up, jota myös painekattilaksi kutsutaan. Se on alun perin hankittu Linnanmäelle vuonna 1961 ja Särkänniemen ja Tykkimäen kierrettyään päätyi Laurille vuonna 2003. Toinen hankinta oli sitten USAsta ostettu vanhanmallinen Maailmanpyörä. Se matkasi Suomeen vuonna 2005.  Lauriin haave oli perustaa nimen omaan vanhoista ja vanhanmallisista laitteista koostuva puisto, eräänlainen toimiva Tivolimuseo. Nokkakiven puiston rakentamistyöt aloitettiin Lievestuoreella vuonna 2005 ja rakentaminen kesti kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna puisto näytti vielä vaatimattomalta, istutukset olivat lyhyitä ja kenttä autio.

Vuonna 2008 Lauri vuokrasi vieressä olevasta Laukaanhovista lisätilaa ja perusti sinne Automaatti- ja Sirkusmuseon, nimeltään Sirkusmaailma. Sirkusnäyttely perustui pitkälti Markku Aulangon sirkuskokoelmiin ja alun perin Keravalla ollutta näyttelyä varten tehtyihin sirkusvaunun mallisiin näyttelyvitriineihin, jotka nekin pelastettiin Paraisilla olleesta ladosta. Vuosien varrella Sirkusmaailma on muuttunut enemmän peli- ja toimintahallin suuntaan. Laurin oma keräilykohde on kolikoilla toimivat peliautomaatit. Sirkusmaailma on auki myös talvella ja siellä voi järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Lauri ei ole saanut puiston perustamiseen minkäänlaista tukea. Sateisista kesistä huolimatta Lauri on kuitenkin sinnikkäästi yrittänyt ja nyt puisto näyttää houkuttelevalta ja vihreältä. Laukaan Yrittäjät ry palkitsi Lauri Vartiaisen keväällä 2012 Vuoden yrittäjänä! Onnittelut!










No comments: