Sunday 10 June 2012

Haminan Teinisirkus



Suomessa toimii useita kymmeniä sirkuskerhoja ja tuhansia nuoria on innolla mukana. Esimerkiksi 1991 perustetussa Suomen Nuorisosirkusliitossa on tällä hetkellä jo yli 30 jäsenyhteisöä. Yksi suurimmista syntipukeista tähän valtavaan innostukseen on haminalainen, cowboy-hattu päässään kulkenut lääkäri Claes Cedercreutz (1917–1991).

Paljon aikanaan Suomessa hypnoosia opettanut dosentti, kirurgi, ylilääkäri Claes Cedercreutz oli kiinnostunut sirkuksesta ja taikatempuista. Hän keksi ryhtyä opettamaan pojalleen Kettil Cedercreutzille ja tämän kavereille näitä taitoja. Opeteltiin taikomaan ja ajamaan yksipyöräisillä pyörillä. Esiinnyttiin Haminan Elomarkkinoilla. Vuonna 1973 alkoi Haminan Teinisirkuksen tarina. Suomen ensimmäinen sirkuskerho oli syntynyt.

Nykyään Haminan Teinisirkus antaa sirkustaiteen perusopetusta. Opetukseen osallistuvat sirkuksen kouluikäiset ja sitä vanhemmat lapset ja nuoret. Pienimät harrastajat käyvät niin sanottua tenavasirkusta. Harjoitukset tarjoavat mahdollisuuden oppia ja opetella sirkuslajeja laidasta laitaan. Tavoitteena on myös päästä näyttämään opitut taidot yleisölle.

Harmi etten koskaan saanut Claes Cedercreutzia kameran eteen. Tarkkasilmäisimmät tutut hänet kyllä tunnistavat yläkuvan oikeasta laidasta. Kuvassa Haminan Teinisirkus valmistautuu esiintymään Härmälän lentokentällä Tampereella elokuussa 1981. Alakuva on otettu Jyväskylän Sirkuspäivillä joskus 70-luvun lopulla. Kuvassa näkyy osanottajia Haminan Teinisirkuksesta, Hindsby Minicirkusesta ja Tampereen Mini-Sirkuksesta. Taikuri Risto Pajunen keskellä vierellään Heli.

No comments: