Thursday, 3 May 2012

MenageriTämä ilmoitus oli Uusimaassa 5.5.1899. Olisikohan kyseessä Lisa Bono, joka kahdeksan vuotta myöhemmin joutui oikeuteen lapsensa surmaamisesta? Menageri oli usein osa sirkusta, mutta tässä L. Bono on liikkeellä vain eläinten kanssa.

Menageri (ranskaksi menagerie) tarkoitti alunperin villieläintarhaa. Ensimmäiset kirjalliset maininnat menageriestä ovat 1600-luvulta. Siis paljon ennen sirkuksen syntyä. Kuninkaalliset ja aateliset rakensivat Euroopassa tällaisia puistoja eksoottisille eläimille, joista tuli sitten myöhemmin modernien eläintarhojen esikuvia. Showmiehet hoksasivat ihmisten mielenkiinnon eläintarhoihin ja niin ne pistettiin pyörien päälle kaiken kansan nähtäväksi. Ensimmäinen onnettomuus kiertävässä menageriessä on kirjattu vuodelta 1703, kun tiikeri tappoi naishenkilön Wiltshiressä, Englannissa.

Sirkukset käyttivät ohjelmissaan paljon villieläimiä, joten luonnollisesti ne saivat muutamalla lisäteltalla muodostetteua kiertävän sirkuksensa yhteyteen myös kiertävän eläintarhan eli menagerin. Siinä sai näytösten välillä erillistä maksua vastaan käydä katsomassa lähemmin eksoottisia eläimiä. Myös kiertävillä tivoleilla Suomessa oli aikoinaan jokaisella omat eläinnäyttelynsä. Alakuvassa menagerie Fontvieillen sirkusrakennuksen takapihalla Monacossa viime tammikuussa.


No comments:

Post a Comment