Tuesday 1 May 2012

The Diorios surmanajajat



Surmanajajia on ollut varmaan siitä lähtien kun polkupyörä keksittiin. Hurjemmaksi se meni sitten kun moottoripyörät tulivat markkinoille. Onpa tässä hurjastelussa käytetty autojakin. Surmanajoa polkupyörälläkin näkee vielä nykyään. Ajoratana on ollut erilaiset lieriöt, pytyt ja pallot.

The Diorios surmanajoryhmä tulee Brasiliasta. He ovat Sirkus Finlandian vetonaula tänä kesänä. He ovat vetonauloja monessa muussakin sirkuksessa. Samalla nimellä nimittäin kiertää maailmalla kuusi ryhmää. Lähin niistä on Cirkus Maximumissa Ruotsissa. Kaiken takana organisaattorina on Daniel Chrystian Diorio. Ryhmän käytämä metallinen Globe of Death on halkaisijaltaan 4 metriä ja se painaa neljä tonnia. Pallon sisällä moottoripyörän nopeus saattaa nousta 80 km tunnissa. Ja sitten pallo halkeaa . . . . !

Sirkus Finlandian ryhmässä ajavat Jefferson Pereira da Conceicaio, Valter Fernando Alves Vianos, Davidson Leite Alvarado ja Alison Silva Cerqueira. Jossakin vaiheessa näytöstä kaiken hullunmyllyn keskellä keimailee vielä kaunotar nimeltään Anastasiia Polianska, joka tunnetaan myös hulahoop-numerostaan.

Surmanajopallossa on Suomessa ajettu kotimaisinkin voimin. Ainakin Mikko Leivo vaimonsa Heidi Sarpolan kanssa esiintyy teräslankapallossa. Heidi taitaa olla edelleen ainoa naispuolinen surmanajaja nykypäivänä. Ylhäältä avonaisessa pytyssä ajajia on ollut enemmänkin. Vanhoista surmanajajista nykysuomalaiset muistavat varmaan parhaiten nimen Onni Suuronen, joka vuonna 1971 otti mukaan myös poikansa Kalevin. Viimeiset surmanajonsa Onni ja Kalevi ajoivat vuonna 1995 Joensuussa. Alakuvassa Onni Suuronen pyttynsä pohjalla Tivoli Toivo Sariolan vieraillessa Tampereella vappuaattona 1963.







No comments: